23948sdkhjf

Medico-firmaer har fået øjnene op for teknologifirmas laser

Laserteknologi-firmaet Norlase har taget de første spæde skridt ind på et voksende marked.
Firmaet Norlase har en ambition om at få sin
Fakta: Norlase
Norlase er en spinout-virksomhed fra DTU Fotonik baseret på udviklingen af den nyeste laserteknologi. Stiftergruppen består af 11 mand, der alle har investeret penge i virksomheden. CEO er Peter Skovgaard, som har erfaring med produktudvikling fra andre opstartsvirksomheder. Medstifter er også Paul Michael Petersen, professor på DTU Fotonik.

Hemmeligheden ved den nye laser er for det første en avanceret halvlederlaser, som kan bevare sin renhed i strålen selv ved meget høj effekt. Dertil kommer en enkel, men effektiv anordning, som gør det muligt at omdanne halvlederlaserens infrarøde lys til synligt lys.
specieltudviklede laser ind lasermikroskoper verden over. Og kunderne har så småt taget firmaets teknologi til sig. Det skriver dtu.dk.

- Vi har allerede leveret de første lasere til et firma, der producerer komponenter til disse mikroskoper, og det er første skridt ind i et kæmpe voksende marked. Der sker lige nu en rivende udvikling i nye imagingteknikker inden for det biomedicinske område, hvor den forbedrede laserteknologi er med til at skabe nye effektive og skånsomme metoder til diagnostik og behandling af en lang række sygdomme, siger direktør i Norlase, Peter Skovgaard.

Norlases laser, som giver et skarpere og bedre billeder end traditionelle lasere, bliver anvendt i særlige lasermikroskoper, der bliver anvendt til at optage billeder af nethinden i øjet. Det kan afsløre øjensygdomme og tidlig diabetes. Og jo bedre billedet er, jo mere præcis og sikker er diagnosen.

Udvikler til nye markeder
Ud over mikroskopi bruges den grønne laser til at pumpe energi i f.eks. lasere til præcis beskæring af tynde metalplader. Så lige nu er laseren, som kommer ud af en lille kompakt sort boks, altså grøn, men det er kun første skridt.

Norlase og forskere fra DTU Fotonik arbejder i øjeblikket sammen om at udvikle en blå laser, som kan blive en vigtig komponent i fremtidens LED-belysning – et andet stort marked.

Derudover er en laser med blågrønt lys på vej. Den vil åbne nye muligheder inden for ’remote sensing’ – altså måling foretaget på afstand, f.eks. fra en satellit. Også en laser, der producerer gulligt lys, ligger på tegnebrættet hos Norlase. Den vil kunne bruges til forskellige former for dermatologiske behandlinger, f.eks. til at fjerne blodudtrædninger i huden.

- Vi står med en ny platformsteknologi, hvor anvendelsesmulighederne er næsten uendelige. Og selv om konkurrencen er hård, placerer vores laser sig et interessant sted i forhold til det eksisterende lasermarked. I den ene ende af markedet har man de små diodelasere, som f.eks. sidder i en dvdafspiller. De er billige, men ikke særlig kraftige. I den anden ende af skalaen er der de meget avancerede og kraftige lasere med utrolig høj effekt, men de er til gengæld også meget dyre og vældig komplicerede at konstruere, siger Peter Skovgaard.

Original artikel: http://www.dtu.dk/Nyheder/Nyhed?id=d7072...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234