Nyt testcenter skal stressteste grønne løsninger
Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, blev mandag præsenteret for visionen om verdens første kommercielle kombinationstestkammer, der skal teste nye grønne løsninger. Det skete på Alsion i Sønderborg.
Green PET Lab vil stå endeligt færdigt i 2016 og være verdens første af sin art. Testcentret skal give mulighed for at kombinationsteste løsninger på en lang række parametre som eksempelvis fugt, tryk, temperaturforhold og vibration. Det skal ske i virkelighedstro omgivelser, hvor virksomhederne ikke behøver at koble til den eksisterende infrastruktur hos f.eks. elselskaber og varmeforsyning. Produkterne vil gennemgå en hel livscyklus på meget kort tid. Den kombinerede virkning af alle forhold vil øge stressniveauet på elektronikken, så fejl bliver afdækket hurtigt. Et af målene er på ganske kort tid at forudsige kommende produkters levetid og dermed sikre, at de grønne løsninger hurtigere kan komme på markedet.
Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, blev introduceret til det kommende testcenter mandag, og han ser testcentret som en bidragsyder til både at skabe vækst i de danske virksomheder og samtidig at løse klimaudfordringerne.
- Jeg er voldsomt glad for den udvikling, jeg ser i Lean Energy Cluster. Vi har brug for medspil i den teknologiske udvikling for at kunne reducere vores CO2-udslip og det kræver ambitiøse mål, sagde han i den forbindelse.
Virksomheder står bag det nationale testcenter
Det nye testcenter skal ifølge Lean Energy Cluster hjælpe mindre og mellemstore virksomheder med at få et hurtigere og mere effektivt gennemløb i deres produktudvikling ved at tilbyde virksomhederne testfaciliteter i verdensklasse kombineret med service og rådgivning.
Bag testcentret står den nationale klynge Lean Energy Cluster, GTS instituttet DELTA, Syddansk Universitet, Syddansk Væksforum og en lang række virksomheder, så som Danfoss, Lodam, OJ Electronics, Siemens, Linak og Servodan.
Energistyrelsen bidrager med 17,5 mio. kr. til testcentret, der har et samlet budget på over 80 mio. kr.
Central placering i Syddanmark
Ifølge en analyse foretaget af Epinion forventer virksomheder inden for effektelektronik vækstrater på helt op til 20 procent de kommende fem år. En stor del af virksomhederne er placeret i Region Syddanmark og i grænseområdet. Her beskæftiger de ca. 27.000 mennesker i 86 virksomheder, der har en samlet omsætning på op til 57 mia. kr. Derfor er det nationale test- og rådgivningscenter centralt placeret i Sønderborg. Her er samtidig stærke samarbejdsrelationer til nordtyske videnmiljøer og resten af det internationale marked.
Syddansk Universitet vil benytte testfaciliteterne til forskning, udvikling og kandidatproduktion. Samtidig opretter de fire forskningsstipendiater, der skal sikre en state-of-the-art test af effektelektroniske produkter. Stipendiaterne vil være tæt knyttet til Syddansk Universitet og klyngen Lean Energy Cluster.