23948sdkhjf

Dansk akvateknologi skal tredoble eksporten

Staten vil med ny national strategi for bæredygtig akvakultur skubbe gang i eksporten af teknologi til akvakultur.
Danmark skal i de kommende år øge antallet af havbrug og dambrug til fiskeopdræt, og det skal også komme følgeindustrier som miljøteknologi til gode.

I dag sender styrelsen et udkast på gaden til en ny national strategi for bæredygtig akvakultur. Sådan en strategi er foranlediget af EU-kommissionen, som gerne vil øge produktionen af opdrætsfisk i EU-landene.

Det er især teknologisk udstyr til recirkulering af vand, som NaturErhvervsstyrelsen ser blive styrket, og i styrelsens udkast til en strategi, lægger man op til, at dansk eksport af akvateknologi skal være tredoblet i år 2020.

I dag eksporterer dansk akvateknologi for cirka en milliard kroner om året, og udsigten til tre milliarder skaber glæde i brancheorganisationen Aquacircle, hvor Jesper Heldbo er sekretariatsleder.

Det er langt fra bare øget produktion i EU, som skal stå for væksten. Globalt er fiskeopdræt i forvejen verdens mest voksende fødevareproduktion med en årlig vækst på næsten ni procent.

- I Danmark og i Europa har vi i mange år haft stagnation, men ude omkring i verden buldrer det fremad, siger Jesper Heldbo.

NaturErhvervsstyrelsen vil med strategiudkastet lægge op til, at støtten ikke bare skal målrettes fiskeopdrættene, men også teknologien.

Med højteknologiske løsninger kan man eksempelvis sikre, at fiskeopdræt sætter et minimalt aftryk på miljøet. I en traditionel fiskedam bruger man godt 50.000 liter vand til at producere et enkelt kilogram fisk. Med recirkulering af fiskevandet kan man holde det nede på 500 liter vand.

- Det betyder, at man kan opdrætte laks langt inde på landjorden i et industrikvarter, og at man kan opdrætte spisefisk i London og Paris. Og hvorfor skal laksen flyves fra Norge til Kina, når man opdrætte den i Kina?

Bag den danske akvateknologi findes cirka 50 medlemsvirksomheder i brancheorganisationen Aquacircle.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078