Grundfos-varer ender i Rusland trods sanktioner: Tyrkiske kunder i fokus
Produkter fra danske Grundfos, som ifølge EU kan bruges i våbensystemer og den militære industri, er flere gange endt i Rusland trods strenge sanktioner.
Det kan Radio IIII fortælle på baggrund af oplysninger fra de russiske toldmyndigheder indsamlet af databasen ImportGenius.
I perioden fra september 2023 og frem til januar i år importerede russiske virksomheder mindst 40 gange sanktionerede Grundfos-produkter, der optræder på EUs højprioritetsliste. Produkterne sendes blandt andet til Rusland fra to af Grundfos’ tyrkiske kunder.
- Vi har taget kontakt til de tyrkiske kunder, og der er skemalagt et møde med dem i den nærmeste fremtid, hvor vi vil drøfte de oplysninger, som I også har forelagt for os, siger Astrid Nørgaard Friis, underdirektør i Grundfos, til Radio IIII.
Hun vil på nuværende tidspunkt ikke sige, om sagen kommer til at have nogen konsekvenser for samarbejdet.
I juni advarede Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sammen med PET om truslen ved russiske forsøg på at skaffe danske produkter til militært brug under et møde hos Dansk Industri.
Omgåelsen af sanktioner bidrager til, at det russiske militær kan opretholde det nuværende aktivitetsniveau i Ukraine, vurderede FE i februar.
Kan russerne ikke skaffe de nødvendige komponenter, svækker det ifølge Thomas Galasz Nielsen, der er chef for Institut for Militær Teknologi ved Forsvarsakademiet, den russiske krigsindsats.
- Det kan give ukrainerne en fordel på slagmarken, at der er noget materiel, som russerne ikke kan introducere lige så hurtigt, som de havde forestillet sig, eller reparere det, de allerede bruger, lige så hurtigt, siger han.
I september sidste år indførte EU sammen med Japan, Storbritannien og USA en højprioritetsliste, der aktuelt omfatter 50 produktkategorier, som ifølge EU-Kommissionen enten “bruges i russiske militærsystemer, der findes på slagmarken i Ukraine” eller er “kritiske” for våbenproduktionen.
Grundfos-produkterne, der er omfattet af denne liste, tæller blandt andet kuglelejer, statiske omformere, koniske rullelejer og elektriske apparater til kredsløb.
Grundfos oplyser til Radio IIII, at virksomhedens egen kontrol med området “mere end en håndfuld gange” har medført, at konkrete ordrer er blevet afvist på grund af mistanke om videresalg til Rusland.
Lige nu undersøger virksomheden også en af deres kunder, der har forbrudt sig imod den klausul i deres kontrakt som siger, at produkterne ikke må videresælges til Rusland.
- Vi ønsker ikke at drive forretning i eller med Rusland, og det har vi gjort klart over for vores kunder. Det tager vi seriøst, og det følger vi op på, siger Astrid Nørgaard Friis.
Den ene tyrkiske virksomhed, ADN Plastik, der i mindst 22 tilfælde har sendt højtsanktionerede Grundfos-produkter til Rusland, er ikke vendt tilbage på Radio IIII’s henvendelse.
Den anden tyrkiske virksomhed, Penta Enerji, afviser over telefonen, at de har eksporteret Grundfos-produkter til Rusland.