Årets konkurser - hvem overlevede?
Det går op og ned i elektronik, og 2024 var ingen undtagelse.
Fra start til slut i året, der er gået, har virksomheder måttet dreje nøglen om.
Det er alt fra de helt små EMS'ere og startups med få ansatte til store millionforetagender med årtier på bagen, der i løbet af 2024 er gået konkurs.
Det er svært at se en rød tråd i hvilke typer af virksomheder, der er løbet ind i en konkurs, men til gengæld gør det sig gældende for de fleste af virksomhederne, at de på den ene eller den anden måde er blevet drevet videre.
Herunder følger en række af årets konkurser og en status på, hvad der er sket med konkursboerne.
50 års erfaring kom på nordjyske hænder
Den største konkurs i løbet af 2024 er Mikkelsen Electronics. Den over 50 år gamle kabelvirksomhed måtte i juli indsende en egenbegæring, og dermed måtte kuratoren på arbejde for at sikre arbejdspladser i Danmark og Serbien.
Den opgave lykkedes, for det blev Støvring-virksomheden Mekoprint, som overtog aktiviteterne i Mikkelsen. Mekoprints divisionsdirektør for cables-divisionen, Lars Laungaard Rasmussen, fortalte, at Mekoprint agtede at føre produktionen i Farum og Serbien videre og dermed fastholde de 75 arbejdspladser.
LED fra Aarhus til Kina
I Aarhus gik den heller ikke længere for lysvirksomheden SGM Light. Også her var det ledelsen selv, der måtte ty til en konkursbegæring, fordi gælden hobede sig op.
I begyndelsen af september kunne kuratoren så løfte sløret for, at han havde fået solgt aktiviteterne i SGM Light til den kinesiske virksomhed Golden Sea, der ligesom SGM Light beskæftiger sig med professionel LED-belysning til blandt andet scener.
Dermed kunne de 60 ansatte møde ind på arbejde igen, men kuratoren vidste ikke noget om, hvorvidt Golden Sea agtede at føre SGM Light-brandet videre.
IoT-løsning forblev i Aalborg
IoT-virksomheden Seluxit måtte i sommer lade sig gå konkurs, da en række ordrer i energistyringssegmentet ikke var faldet ud som håbet. Dermed sluttede et årtis arbejde med IoT i bygningsdrift, energioptimering og edtech.
I hvert fald for en stund.
For det endte kort efter med, at den ligeledes Aalborg-baserede virksomhed Wirtek købte aktiviteterne i Seluxit for at styrke førstnævntes energi-forretning.
Konkurs på børsen
En anden veletableret - og endda børsnoteret - konkurs i året var Odico. Virksomheden, der stod bag robotter til byggesektoren, nedjusterede gevaldigt i februar, og en måned senere var konkursen en realitet.
I første omgang lød det fra kuratoren, at der var stor interesse for et salg, men det lykkedes ikke. Dermed er Odico konkurs, efter det sidste produktionsudstyr og lager i juli blev solgt på auktion.
Konkurs få måneder efter opkøb
En helt frisk konkurs er Aarhus-virksomheden Chromaviso, der så sent som i november måtte trække stikket. Ejeren Anders Borring, der købte Chromaviso i maj, har dog i et nyt selskab genetableret forretningen.
Det kommer dog til at være i et væsentligt smallere setup med halvt så mange ansatte. Anders Borring vil udvikle belysningsløsningerne på ny og forhåbentligt styrke sig hos både gamle kundetyper og i nye markeder. Du kan læse om det nye Chromaviso-setup her.
Andre konkurser
Medico-virksomheden Zenzetech, der stod bag en digital fodsål, gik konkurs i januar. Selskabets aktiviteter drives ikke videre i anden sammenhæng.
Den storsatsende virksomhed Udu stod bag en konsol og havde ambitioner om at sælge 100 millioner enheder. Det gik dog ikke, da en tidligere ansat begærede virksomheden konkurs i september.
Robotvirksomheden Kubo Robotics måtte trække stikket i august, men i løbet af efteråret reddede en række tidligere medarbejdere aktiverne og driver Odense-virksomheden videre.
Kombo Audio gik i september konkurs, og ifølge kuratoren var der ikke nogen stor værdi i konkursboet udover enkelte produkter på lageret.
Remic Microphones måtte i november begære sig selv konkurs. Kurator Anders Hauge Gløde forventer at have solgt aktiviteterne i mikrofonproducenten inden 2024 bliver til 2025, oplyser han til Electronic Supply.
Nordic Power Converters, der producerer strømforsyninger til LED-belysning, gik i sommer konkurs. Boet blev opkøbt af østrigske Tridonic, der beskæftiger sig i samme branche og agter at bruge opkøbet til at indtræde på det danske marked.
EMS-virksomheden Unity-Tech gik ikke konkurs, men ledelsen valgte selv at lukke virksomheden, før det nåede dertil.