23948sdkhjf

Elektronikbranchen: 3 områder som alle skal holde øje med i 2025

DI-ekspert ser ind i næste år

Når 2024 snart bliver til 2025, er der masser at holde øje med i den danske elektronikbranche. Ny EU-strategi, amerikansk toldkrig og efterspillet i kølvandet på pandemien står centralt. 

I hvert fald hvis man spørger hos brancheorganisationen DI Digital, hvor fagleder for elektronik og kvanteteknologi, Lars Rasmussen, er manden med fingeren på pulsen i forhold til udviklingen på den politiske scene i det kommende år.

Han peger blandt andet på den nye EU Kommission, der tidligt i 2025 skal præsentere sit arbejdsprogram for den kommende periode.

- Vi holder øje med, hvad de kommer til at prioritere og tage fat på, for det er noget, der kan have stor indflydelse på vores elektronikbranche. Kommer der stort fokus på militær udvikling, så har vi mange virksomheder, der kan levere til det område, og grøn omstilling og elektrificering ligger som en underliggende megatrend, som vi håber bliver bygget op igen, siger Lars Rasmussen.

I en europæisk kontekst ser Lars Rasmussen desuden frem til at se den videre implementering af EU's Chips Act, blandt andet det danske chipkompetencecenter, der forventes lanceret i 2025.

Usikkerhed kan give muligheder

Januar er også måneden, hvor Donald Trump nok en gang indtager det ovale værelse. Den kommende præsident har ad flere omgange raslet med sablen og varslet øgede toldsatser i et forsøg på at styrke amerikansk industri.

Men hvorvidt det reelt vil have store konsekvenser for danske og europæiske virksomheder er svært at sige lige nu.

- Vi kan kun gætte på, hvad det kommer til at betyde og trusler om told anvendes som forhandlingsoplæg. Nogle gange kan politisk uro give nye forretningsmuligheder, man som virksomhed kan agere på, hvor krigen i Ukraine er et eksempel på.

Tolden er heller ikke nødvendigvis et problem. Det afhænger af, hvordan og på hvilke varer den bliver pålagt:

- Hvis den amerikanske told primært kommer på produkter fra Kina, så rammer den ikke i samme grad varer fra Danmark og Europa, men det vil være noget man kan mærke, hvis man eksporterer til det amerikanske marked, siger Lars Rasmussen.

Han pointerer desuden, at det er relativt få danske elektronikvirksomheder, primært de store, som eksporterer til USA.

Risiko for ny komponentmangel

Lars Rasmussen har et særlig opmærksomhedspunkt i 2025. Den eksisterende stagnering i branchen skyldes for manges vedkommende en høj lagerbeholdning, som kom i kølvandet på forsyningskrisen ovenpå pandemien.

Det betyder, at der ikke bliver lagt så mange ordrer på de forskellige komponenter som normalt hos komponentleverandørerne.

- Det er let at få komponenterne lige nu, og der lægger virksomhederne ikke så mange langsigtede ordrer hos komponentleverandørerne. Det kan få dem til at lægge dele af produktionen ned, fordi de ikke kan se der fremtidige efterspørgsel efter komponenter. Hvis der kommer gang i økonomien og virksomhederne skal til at producere, så skal kapaciteten genopbygges igen, så kan det tage et halvt år at omstille produktionen og derved skabe forstyrrelser i elektronikbranchen.

- Så et opråb herfra er, at elektronikproducenterne får styr på deres supply chain, så de ikke ender i den kattepine igen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047