23948sdkhjf

Nu bliver dansk mikrochip-center til virkelighed

Nyt mikrochip-kompetencecenter skal styrke både forskning, innovation og produktion

Til januar er det alvor.

For i det nye år slår det nye danske kompetencecenter for mikrochips, Danish Chips Competence Center, dørene op.

I forbindelse med udmøntningen af forskningsreserven for 2024 besluttede regeringen at afsætte et stort millionbeløb til mikrochips, og det er de penge, som nu får ben at gå på i det nye kompetencecenter, der bliver fysisk placeret på Danmarks Tekniske Universitet.

Det vækker glæde hos DI Digital og branchedirektør Andreas Holbak Espersen.

- Mikrochips er i dag helt afgørende for rigtig mange industrier. Jeg er derfor utrolig glad for at vi i dag kan søsætte Danish Chips Competence Centre, hvor særligt startups og SMV’er kan få adgang til den nyeste forskningsbaserede viden og avancerede test- og produktionsfaciliteter i verdensklasse. Med Danish Chips Competence Centre har vi skabt en ramme, hvor danske virksomheder kan få viden om mikrochips. Derved kan vi løfte vidensniveauet i industrien samt sænke barriererne for at komme i gang med egenudviklede chips, udtaler branchedirektøren.

Uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M), er ligeledes godt tilfreds med, at kompetencecentret inden længe åbner.

- Mikrochips er en grundsten i den digitale omstilling, og derfor er det helt afgørende, at vi i en tid med geopolitiske spændinger styrker Europas økonomiske sikkerhed gennem investeringer inden for mikrochips. Med det nye kompetencecenter kan Danmark spille en væsentlig rolle i at gøre EU mere selvforsynende med mikrochips, og det kan på sigt få en rigtig positiv indflydelse på både Danmarks og EU's position i den globale teknologiudvikling.

Fra idé til produktion

Kompetencecentret skal udbyde rådgivning og træning, eksempelvis om mikrochipteknologi og juridisk assistance vedrørende patenter, særligt målrettet små og mellemstore virksomheder.

DTU kommer også til at stå i spidsen for det konsortium, som skal koordinere danske forsknings- og udviklingsinitiativer på området. Konsortiet består foruden DTU af Danmarks Nationale Metrologiinstitut, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Dansk Industri. Konsortiets opgave bliver at understøtte de danske initiativers fokus på henholdsvis udviklingen af kvantechips, produktion af mikrochips og chipdesign.

- Jeg er stolt over, at vi er i et stærkt partnerskab med forskningsinstitutioner med hver deres styrker, som samlet set dækker hele processen fra idé til fuldskalaproduktion i en virksomhed, lyder det fra Andreas Holbak Espersen.

Fakta

  • Etableringen af det danske kompetencecenter på mikrochipområdet sker som en del af EU-partnerskabet Chips Joint Undertaking. Partnerskabet understøtter implementeringen af forsknings- og innovationsaktiviteter under den europæiske Chips Act. Det overordnede formål med Chips Act er at styrke EU’s økonomiske sikkerhed inden for mikrochips.
  • Det danske kompetencecenter indgår i et bredt netværk af i alt 29 kompetencecentre, der bliver etableret rundt om i Europa. Formålet er at styrke det europæiske økosystem for mikrochips, særligt med fokus på små og mellemstore virksomheder og startups.
  • Kompetencecenteret medfinansieres af Europa-Kommissionen og får dermed en samlet finansiering på 57,2 mio. kr. i perioden 2024 til 2027.

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047