23948sdkhjf

Over 20.000 danskere venter på høreapparat: - Det er gået helt galt

Ventetiden for at få et høreapparat i Danmark stiger, og snart forventes over 21.000 danskere at være på ventelisten

Nedsat hørelse kan have store sociale og jobmæssige konsekvenser, og i Danmark venter tusindvis af danskere på at få hjælp i form af høreapparater.

Det skriver Ritzau. 

Høretab varierer i alvorsgrad

  • Det skønnes, at op mod 800.000 har et høretab. 50.000 af dem har svært høretab, som eksempelvis kan udgøre problemer med at fastholde et job. 8000 er døve eller har næsten ingen hørelse tilbage, og af dem er 800 på arbejdsmarkedet.
  • Ifølge Høreforeningen, der er en handicaporganisation, der repræsenterer danskere med høretab, kan ubehandlet høretab medføre nedsat livskvalitet på en række områder. Eksempelvis kan det føre til ensomhed og social isolation, og det kan også give problemer på arbejdsmarkedet.
  • Cirka 300.000 borgere i Danmark anslås at bruge høreapparater, men der er lang ventetid mange steder. Nogle steder venter hørehæmmede i gennemsnit 100 uger. Der er mulighed for at få økonomisk tilskud fra det offentlige, hvis man går til det private for at få høreapparater.

Kilder: Høreforeningen og Sundhedsdatastyrelsen

Ifølge mediet er helt præcist 21.005 danskere pt. på en venteliste i det offentlige system for at få fat i et høreapparat.

Den gennemsnitlige ventetid er 40 uger og derover. Særligt i Nordjylland er ventelisten lang, da man her "enkelte steder" må vente næsten to år. 

Forskere arbejder på ny slags høretest

  • På Syddansk Universitet forskes der i en ny form for høretest, og håbet er, at den kan nedbringe ventetiden på høreprøver og -apparater i fremtiden.
  • Testen er en slags selvbetjening, hvor den pågældende person med høretab sidder foran en computer og markerer på skærmen, hvad vedkommende hører. Det sparer tid for både patient og personale, som eksempelvis kan bruge den tid på at tilpasse høreapparaterne, så flere patienter hurtigere kan komme igennem systemet.
  • Klinisk professor og overlæge Jesper Hvass Schmidt står i spidsen for projektet, der lige nu ved at blive afprøvet på et større antal patienter. Det vil - hvis planen holder - blive implementeret på Odense Universitetshospital inden for en overskuelig fremtid.
  • Syddansk Universitet samarbejder med Odense Universitetshospital og virksomhederne Interacoustics og Oticon om projektet, som støttes med midler fra Innovationsfonden og William Demant Fonden.

Kilde: Syddansk Universitet

- Det har konsekvenser for alle aldersgrupper, siger Majbritt Tobberup, der peger på, at det også er en ulempe for samfundsøkonomien, hvis folk med høretab ikke er i stand til at varetage et arbejde. 

- Det er gået helt galt. Vi gør, hvad vi kan, for at råbe politikerne op, udtaler Majbritt Tobberup, Høreforeningens landsformand. 

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har på grund af ferie ikke haft mulighed for at stille op til interview om de lange ventetider, skriver Ritzau.

Men ifølge tidligere svar på problematikken, som er givet i Folketinget, er årsagerne blandt andet medarbejderflugt fra det offentlige til det private samt "en nødvendig prioritering af alvorligere lidelser". 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.044