23948sdkhjf

Elektronikbrødre har store drømme: - Men det her er ikke en spurt

Casper og Jacob Sabir, der står bag elektronikvirksomheden Upström, har store ambitioner - både på klimaets, ligestillingens og diversitetens vegne

- Vi er vokset op både med iværksætterdelen, kendskabet til elektronik og med forholdet til naturen. Som små gik vi ture ved Vesterhavet ved vores sommerhus og samlede affald på stranden. Så vi har en stor forkærlighed for naturen.

Sådan siger Casper Sabir, der sammen med sin storebror, Jacob Sabir, har stiftet elektronikvirksomheden Upström, der holder til i Gjern i Midtjylland.

De to brødre er vokset op med en far, der drev en virksomhed inden for distribution af elektroniske produkter til sundhed og velvære, og med en mor, der med brødrenes ord er meget naturbunden.

Casper Sabir kalder den familiære baggrund for best of both worlds, og det gav dem en idé til det, der er blevet Upström.

For hvert år smides tonsvis af elektronik ud. Det er en stor belastning for klimaet, for typisk er der tale om elektronikprodukter af dårlig kvalitet og af bæredygtighedsmæssigt uholdbar produktion.

Lettere sagt end gjort

Idéen til virksomheden kom i 2019. Jacob Sabir var netop blevet færdig med sin kandidat på Aarhus Universitet, og Casper Sabir var lige blevet færdig med handelsskolen.

Problemstillingen var manglen på bæredygtighed i elektronikbranchen, og de satte sig i første omgang for at gøre noget ved opladerkabler, der ofte har en kort levetid og må udskiftes inden for få måneder.

Senere har de udvidet sortimentet med en lang række produkter inden for opladning: kabler, adaptere og trådløse opladere.

De har alle det bæredygtige element til fælles. Der er brugt materialer som hampefibre og vegansk læder, og Upström sourcer chips af høj kvalitet for at sikre produkternes levetid.

Om Upström

  • Stiftet i 2019 af brødrene Casper og Jacob Sabir.
  • Holder til i Gjern i Midtjylland.
  • Specialiserer sig i forbrugerelektronik som USB-adaptere, laderkabler og trådløse opladere og får dem produceret af mest muligt bæredygtige materialer.
  • Fik i 2023 B Corp-certificeringen, der beviser en virksomheds bæredygtighed på tværs af sociale, etiske og miljømæssige forhold.

Kilde: Upström

Men i 2022 kom de endeligt på markedet med det, der længe havde været målet.

De lancerede en adapter med en skal af genbrugsplast. Umiddelbart kunne man fristes til at tro, at det var relativt simpelt. Men sådan forholder det sig ikke.

- Da plastik udgør omkring 20 procent af alt elektronikaffald, gik vi ind til det her med ambitionen om at eliminere plastik, men vi fandt hurtigt ud af, hvorfor man af sikkerhedsmæssige- og praktiske årsager anvender plast til så meget elektronik. Så det gik op for os, at vores løsning ikke var at eliminere plastik men at recirkulere affaldsplastik ind i produktion af nye elektroniske produkter, siger Casper Sabir.

Det indebar dog også en udfordring.

- Men dette var lettere sagt end gjort. For at plastik kan bruges i elektroniske produkter skal det opfylde en lang række krav, herunder skal det være brandsikkert, og det er svært at opnå med genbrugsplastik. Eksempelvis er en plastflaske fra havbunden mere brandfarlig, så genbrugsplast har typisk været brugt til stof og ikke til hård plast, siger Casper Sabir.

Derfor allierede de to brødre sig med plastingeniører, og i fællesskab fik de udviklet en type genbrugsplast, der er brandsikkert. Og dermed kunne Upström i 2022 lancere den første USB-adapter i 100 procent genbrugsplast.

Vil fremme diversitet og ligestilling

Når de to brødre snakker bæredygtighed, er de meget opmærksomme på, at det ikke kun handler om den traditionelle opfattelse af bæredygtighed - altså tanken om at skære ned på den miljø- og klimamæssige påvirkning.

De tænker bæredygtighed i mere bred forstand. Det var blandt andet det, der sikrede dem en B Corp-certificering i fjor.

- Når vi snakker bæredygtighed, så er materialerne kun en del af det, siger Jacob Sabir.

- Vi ser mere holistisk på det, så vi også snakker om det sociale aspekt, når vi snakker om bæredygtighed. Vores forsyningskæder skal sammensættes på en måde, så de lever op til vores standarder for transparens og etiske forhold, fortsætter han.

Derfor har Upström blandt andet et princip om give plads til nogle af de mennesker, der ellers er minoriteter i industrien.

Målet er, at 50 procent af værdikæden skal komme fra minoritetsejede fabrikker. I dette tilfælde kunne det eksempelvis være fra fabrikker ejet af etniske minoriteter eller kvinder. Indtil videre er de nået op på et tal, der hedder 43 procent.

- Vi har et et mål om at skabe en kultur, der fremmer diversitet og ligestilling. Det er lige nu svært hos os selv, når vi endnu ikke har nogen ansatte, men vi kan vælge at træffe nogle valg længere nede i værdikæden, siger Casper Sabir.

Stadig et stykke vej

Når man snakker med Casper og Jacob Sabir, er der ingen tvivl om de oprigtige ambitioner på klimaets vegne. Men de to brødre anerkender også, at det er et langt, sejt træk.

- Hele branchen er stadig i et meget tidligt stadie, når det kommer til bæredygtighed. For selvom vi går et stykke vej med plasten, så er det stadig elektronikken i produkterne, der har det største aftryk. Men det her er ikke en spurt. Hele branchen kan ikke blive bæredygtig fra det ene år til det andet, men vi kan definere nogle områder, hvor vi gerne vil gøre noget, siger Jacob Sabir.

Her vender Upström igen tilbage til den mere holistiske tilgang til bæredygtigheden.

- Der er nogle fra- og tilvalg, som man som virksomhed kan tage. Ville vi lave de billigste produkter, kunne vi godt gøre det hos nogle lyssky producenter, men vil man lave det ordentligt, så gør man det hos nogle producenter, der tager et socialt og etisk ansvar. Og det er alfa og omega for vores forretning, siger Casper Sabir.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082