23948sdkhjf

Drevne ingeniører skal have ny viden hældt på tanken

Fremtidens udvikling af produkter skal få teknik, produktvarianter og forretning til at gå op i en højere enhed. Derfor er der netop blevet udviklet en ny masterclass i system engineering.
Kompleksiteten ved nye produkter stiger. Flere og flere teknologier skal passes ind, de nye produktvarianter skal teknisk og salgsmæssigt hænge sammen med de andre produkter, og samtidig ønsker kunderne, at de hver især skal have deres egne specielle features udviklet.

Alt sammen vigtige hensyn, som dog gør udvikling af nye produkter mere og mere svær at overskue. Systems engineering er en metode, der gør det muligt at få styr på de mange hensyn. Den metode sætter danske erfarne og drevne ingeniører sig nu på skolebænken for at lære.

En række universiteter og virksomheder er gået sammen med DI Itek for at afholde masterclasses og at udbrede systems engineering til danske virksomheder.

Terma, Danfoss Power Electronics og Mjølner Informatics har været med til at udarbejde programmet for masterclassen i systems engineering sammen med Listen Why, Aarhus Universitet og DTU. Det sker som en del af ITOS, et projekt der styrker danske virksomheders evne til at udvikle fremtidens produkter og apparater med avanceret elektronik, it og mekanik. Projektet ledes af DI Itek og er støttet af Industriens Fond

Der er et stort behov for kompetencerne til systems engineering på tværs af en række brancher og produktområder. På stort set alle områder i dag arbejdes der med at koble en række teknologier sammen i apparater og systemer, ikke mindst it, elektronik og mekanik. Det kan være vidt forskellige områder indenfor fx solenergi, radar, antenner, skibsmotorer og høreapparater, ligesom det er en efterspurgt kompetence blandt teknologi-konsulenter, skriver DI Itek i en pressemeddelelse.

Terma vil styre komplekse udviklingsprojekter
Kundernes krav og ønsket om at være konkurrencedygtig ved at levere stadig bedre produkter er en væsentlig drivkraft bag ønsket om at arbejde med systems engineering. Samtidig peger virksomhederne i ITOS-projektet på, at behovet ikke kun er stort i deres egne virksomheder, men mere bredt. Det ses også i bredden af den gruppe af virksomheder, der er med i projektet, og det de venter at få ud af systems engineering.

- I vores branche oplever vi, at behovet for tekniske kompetencer, som evner til at overskue og specificere store og komplekse systemer, er stadigt stigende. Kun herved sikres, at et større udviklingsteam arbejder i samme retning, og at de enkelte delsystemer fungerer optimalt, når de integreres, siger Martin Løkke, vice president, Terma Systems & Technology, Defense & Security

Ifølge Martin Løkke giver systems engineering disciplinen netop de nødvendige værktøjer til at håndtere et stort og komplekst system på en systematisk og struktureret måde.

Nøgledisciplin til at integrere kundeønsker
Også hos Danfoss Power Electronics har systems engineering stor betydning. Her ser man den som en nøgledisciplin i forhold til kunderne og at skabe forretning og salg.

- Systems Engineering har en central rolle i at oversætte kundebehov til konkrete løsningkoncepter på tværs af organisationen fra salg til produktion, siger Lars Bo Kjøng-Rasmussen, manager Control Electronics & ECAD, Danfoss Power Electronics.

Det kan CEO Jørgen Lindskov Knudsen fra Mjølner Informatics nikke genkendende til.

- Systems Engineering er i stigende grad en central disciplin i udviklingen af industrielle systemer indenfor mange brancher, og derfor en vigtig kompetence for Mjølner Informatics. Mjølner Informatics arbejder med konstant kompetenceudvikling, og det er derfor naturligt for os at være med til at sætte fokus på kompetenceudvikling og herunder at bidrage til opbygningen af Masterclass i Systems Engineering, og dermed bidrage til forøget udbredelse af denne disciplin i dansk industri, siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094