23948sdkhjf

EU-patent er en realitet

På et ekstraordinært indkaldt møde har Europa-Parlamentets retsudvalg mandag aften godkendt den europæiske patentreform.
Reformen gør det væsentligt billigere og betydeligt enklere at opnå patentbeskyttelse i størstedelen af EU. Samtidig sikrer den en lettere og omkostningseffektiv adgang til håndhævelse med høj grad af retssikkerhed.

- Det er rigtig gode nyheder for de innovative europæiske virksomheder, og ikke mindst for væksten og beskæftigelsen i Europa, som de her virksomheder jo har en del af ansvaret for at løfte, siger erhvervsjuridisk chef Kim Haggren, Dansk Industri.

På baggrund af enhedspatentet alene forventes de årlige besparelser for danske virksomheder ifølge tal fra EU-Kommissionen, at blive på cirka 110-130 mio. kr. i overgangsperioden og ca. 160 mio. kr. efterfølgende.

Hertil kommer betydelige besparelser, fordi virksomhederne undgår omkostninger til parallelle retssager ved det fælleseuropæiske patentdomstolssystem.

- Med patentreformen får virksomhederne i Europa nogle betingelser, der bringer os tættere på forholdene i USA, Kina, Japan og Korea.

- I en global sammenligning har Europa længe haft svært ved at holde tempo, når man måler på antallet af patentansøgninger og udstedte patenter. Nu får vi – efter mere end fire årtiers forhandlinger – langt om længe nogle sammenlignelige betingelser, siger Kim Haggren

Fakta
Patentreformen har været længe undervejs. Den består af to hovedelementer:

• For det første et fælles patent, der på baggrund af en ansøgning og i en sagsbehandlingsproces kan udstedes med direkte gyldighed i alle EU-lande (bortset fra Italien og Spanien, der har valgt at stå udenfor dette samarbejde). Begrænsede oversættelseskrav og direkte gyldighed betyder, at virksomhederne sparer betydelige omkostninger til oversættelse og imødekommelse af nationalt fastsatte administrative krav og gebyrer.

• For det andet et højt specialiseret fælles patentdomstolssystem, hvor det vil være muligt at opnå en retskendelse med direkte gyldighed i 26 EU-lande (Spanien står uden for dette samarbejde). Patentdomstolssystemet er en form for sammenlægning af landenes nationale patentdomstole. Den vil fx betyde, at sager mellem de samme to parter om samme patent ikke længere vil skulle føres parallelt i flere lande med risiko for forskellige afgørelser.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156