23948sdkhjf

Unfair konkurrence om kampfly

Det ser ud til, at europæiske flyproducenter har haft ret, når de flere gange har advaret om, at det amerikanske F-35 blev favoriseret i den danske kampflykonkurrence.
Europæiske flyproducenter har flere gange advaret om, at det amerikanske kampfly F-35 blev favoriseret i konkurrencen om at afløse F-16 i Danmark. Notater fra Rigsrevisionen viser, at de havde ret. Det skriver Ingeniøren, som har fået aktindsigt i hidtil fortrolige baggrundsnotater fra Rigsrevisionen.

I det udbudsmateriale, forsvaret udsendte i 2005, var det klart defineret, at alle potentielle kandidater skulle kunne anvende samme våben som F-16. Ifølge Ingeniøren skrev Rigsrevisionen i sit baggrundsnotat, at kravet var et forhold, der klart og uden grund favoriserede amerikanske kampfly.

- Det skyldes, at våben til F-16 udelukkende er amerikanske, og at ikke-amerikanske kandidater ikke i samme grad kan bære amerikanske våben, skrev Rigsrevisionen ifølge Ingeniøren.

Og ifølge et brev fra den franske flyfabrikant Dassault til Forsvarsministeriet var det ikke kun på våbensiden, at det danske forsvar favoriserede det amerikanske kampfly – også missionsbeskrivelser var rettet ind mod F-35, mener Dassault. Det skriver Ingeniøren.

Danmark har ifølge Ingeniøren dedikeret knap 3 milliarder kroner til det amerikanske flyprojekt, mens ingen andre tidligere eller nuværende kandidater har modtaget økonomisk støtte.

De tre nuværende kandidater til at blive det danske forsvars kommende kampfly er F-35, Gripen Next Generation og Super Hornet fra Boeing.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094