23948sdkhjf

De store henter milliarder hos underleverandører

Øget fokus på arbejdskapital skaber vækst hos de multinationale danske koncerner. Pengene kommer ved at stramme kravene overfor underleverandører.
Den økonomiske afmatning betyder, at der er kommet stort fokus på virksomhedernes arbejdskapital. Det betyder groft sagt, at alle forsøger at udskyde egne betalingsfrister overfor leverandører og hente pengene hurtigere ind hos kunderne.

Det er en kædereaktion, der forplanter sig nedad i virksomheds-hierarkiet, og mange underleverandører mærker et stigende pres fra specielt de store kunder. Den tendens kender man kun alt for godt hos teknik-koncernen Kemp & Lauritzen. Virksomheden fungerer selv som underleverandør og mærker presset fra kunderne, og den regning skal finansieres.

- Vi har været ude at trykke leverandørerne på maven for at få længere betalingsfrister. Vi er nødt til at sikre, at vores leverandører er med til at finansiere de penge, vi har liggende ude ved vores kunder. Hvis vi bare har lidt bedre betingelser hos leverandørerne, end vi har hos kunderne, er vi i god gænge, siger økonomidirektør Søren Pedersen til Børsen.

Han indrømmer, at metoderne virker ultimatum-agtige, men siger samtidig at det er nødvendigt at bruge de samme metoder, som de store kunder. Målet for Kemp & Lauritzen er at forbedre arbejdskapitalen med 20 procentpoint, og p.t. er virksomheden halvvejs mod det mål.

Kræver længere betalingsfrister
I toppen af fødekæden sidder de store industrikoncerner. De har stadig ambitioner om at vokse, men har samtidig konstateret, at det er svært og dyrt at skaffe kapital på lånemarkedet. Derfor må de ofte finde andre metoder, og en af disse er at sikre, at arbejdskapitalen øges.

- I Arla farer vi med lempe over for vores største leverandører og respekterer de kontrakter, vi har indgået. Men når kontrakten med dem udløber, sætter vi os ned med dem med et oplæg til genforhandling, hvor vi kræver længere betalingsbetingelser, fortæller Birthe Juul, seniordirektør for Arla Foods nye cashkultur, til Børsen.

Mejerigiganten har allerede forbedret arbejdskapitalen med 1½ mia. kr., og målet er at skaffe yderligere 5 mia. kr. frem mod 2015. Til gengæld vil man belønne leverandørerne med yderligere ordrer i takt med, at Arla vokser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094