23948sdkhjf

Elektronikproducenter tror ikke på patentaftale

Det kræver langt mere end en aftale med de lokale myndigheder, hvis tendensen med kopiering af danske produkter i Kina skal stoppes.
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohns nytiltrådte patentaftale med Kina får ikke ligefrem de danske elektronikproducenter til at hoppe i stolene af begejstring.

Electronic Supply har været i kontakt med flere elektronikproducenter, som ikke forventer, at den såkaldte PPH-aftale (Patent Prosecution Highway) vil være medvirkende til at nedbringe antallet af sager om kinesisk kopiering af danske produkter.

- Kina har allerede tilsluttet sig alle de internationale aftaler, der er på området, så beskyttelse og retshåndhævelse burde virke efter vestlige standarder. Problemet – som vi ikke tror, at en bilateral aftale vil afhjælpe – er dog, at der typisk regionalt ikke sker efterlevelse af Kinas forpligtelser, siger økonomidirektør Lars Dige Knudsen fra Martin Professional, hvor han har ansvar for virksomhedens patenter.

Bestikkelse og protektionisme
Han er dermed på linje med den skepsis, Electronic Supply generelt har mødt i den danske elektronikbranche, hvor der både tales om kinesisk protektionisme samt en kulturelt betinget tankegang omkring kopiering, som det vil tage mange år at ændre.

Eksempelvis kan flere danske virksomheder fortælle om kinesiske modparter, som har bestukket de kinesiske dommere i et retssystem, hvor viljen til at gå imod kopisterne synes at forsvinde i takt med, at afstanden til hovedstaden Beijing øges.

Tvivler på hurtigere behandlingstid
Ved sin præsentation af aftalen i sidste uge slog erhvervs- og vækstminister Ole Sohn endvidere på en hurtigere og lettere behandlingstid som en fordel, men heller ikke den udlægning møder den store begejstring i den danske elektronikbranche.

- En tilsvarende aftale mellem Danmark og USA virkede godt i starten, men siden er så mange virksomheder begyndt at bruge den, at sagsbehandlingstiden er blevet for lang, pointerer Lars Dige Knudsen.

Bestikkelse og protektionisme
Heller ikke hos Awapatent, som er et af Europas førende konsulentvirksomheder inden for Intellectual Property (IP), falder man ned af stolen med tanke på PPH-aftalen.

- Kort fortalt er disse aftaler, som der efterhånden findes en del af, bilaterale aftaler, som indebærer, at en godkendelse til patent i det ene land (næsten) automatisk fører til godkendelse i det andet land. Herved undgår patentmyndighederne at duplikere hinandens arbejde, og ansøgerne kan drage fordel af, at nogle patentmyndigheder arbejder hurtigere end andre. Dertil kommer, at det for mange er lettere og dermed også billigere at korrespondere med sin egen nationale patentmyndighed end med eksempelvis den kinesiske, hvor man jo af indlysende årsager ikke kan bruge det danske sprog, forklarer Vibeke Warberg Rohde, der er partner i Awapatent og specialist i forholdet mellem europæiske og kinesiske patentansøgninger, til Electronic Supply.

Hun tilføjer, at langt fra alle danske virksomheder overhovedet kan bruge aftalen, når det kommer til stykket.

- Det er vigtigt at understrege, at disse aftaler kun relaterer sig til nationale danske patenter. Det vil altså sige, at de mange virksomheder, som ansøger om et europæisk patent, der også dækker Danmark, ikke vil kunne drage nytte af aftalen, og at den kun er interessant for teknologivirksomheder, mens den ikke vil have betydning for f.eks. serviceudbydere, tøjfirmaer mv., som primært forlader sig på beskyttelse af deres varemærker, pointerer Vibeke Warberg Rohde.

Fakta om IP:
IP - Intellectual Property - er den engelske, men også i Danmark, gængse betegnelse for intellektuel ejendomsret. Af og til bruges synonymet enerettigheder. IP omfatter al beskyttelse af teknik og forretningskendetegn. I Danmark opdeles denne beskyttelse typisk i fire IP-typer

• Patent: Et patent er en ret til at forbyde andre at udnytte en opfindelse kommercielt i op til 20 år regnet fra ansøgningen indleveres. Det kan dermed blandt andet beskytte virksomhedens udviklingsomkostninger og skabe grundlag for licens- og samarbejdsaftaler.

• Varemærke: Et varemærke er det kendetegn, som en virksomhed markedsfører sine varer eller ydelser under. En registrering af et varemærke kan bl.a. bruges til at sikre retten til varemærket, inden der investeres i markedsføring.

• Design: Et design er formgivningen og udseendet af et produkt. En registrering af et design kan blandt andet anvendes til at hindre andre i at bruge samme eller lignende design i deres produkter.

• Brugsmodel: Kaldes også "det lille patent" og kan blandt andet bruges til at få en hurtig registrering af eneretten til en frembringelse. Beskyttelsens varighed er kortere og kravene til opfindelseshøjden mindre end ved et egentligt patent.

Fakta om patenter:
Et dansk patent kan anvendes til…
• at hindre andre i at udnytte opfindelsen
• at skabe grundlag for licens- og samarbejdsaftaler
• at holde konkurrenter på afstand
• at stå stærkere i konfliktsituationer
• at skabe grundlag for kvalificerede beslutninger om patentansøgninger i udlandet

Hos Patent- og Varemærkestyrelsen er grundgebyret for en patentansøgning 3.000 kroner. Efter cirka syv måneder får ansøgeren svar på sin ansøgning og kan så videreføre den internationalt som en international ansøgning (PCT), en europæisk ansøgning (EP) eller i de enkelte lande. Kan patent udstedes, sker det normalt efter tre år.

Kilde: Patent- og Varemærkestyrelsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094