Gomspace suspenderer kæmpeordre: Aktie i voldsomt fald
Aalborgensiske Gomspace er landet i en svær situation, efter de har været nødt til at suspendere en stor ordre grundet en kontraktuel uoverensstemmelse.
Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse, hvor det ikke fremgår, hvem der står bag ordren, udover at kunden skulle bruge "Gomspaces produkt i et selskab sammen med en statslig samarbejdspartner på et satellit-projekt med globale perspektiver".
Gomspace meldte nyheden om suspenderingen ud til Stockholmsbörsen, hvor selskabets aktie er noteret, 7. oktober, og næste handelsdag var aktien faldet med 20 procent som følge af suspenderingens tilhørende nedjustering af 2022-forventningerne. Samlet set gik market cap ned med 75 millioner SEK mandag 10. oktober, som var den efterfølgende handelsdag.
Et overgreb
Hos Gomspace er topchef Niels Buus ikke tilfreds med, at den store ordre, der havde en oprindelig værdi på 15 millioner euro, er suspenderet, men det har været en nødvendighed grundet uenigheder om kontrakten.
- Vi er desværre oppe mod et kæmpestort firma for hvem beløbet er småpenge, der har prøvet at presse os til at levere betydeligt mere end kontraktligt forpligtet og i et betydeligt højere tempo end oprindeligt aftalt, siger Niels Buus.
Han mener, at udefrakommende faktorer har spillet ind i uenigheden, og Gomspace er villige til at tage sagen i retten. For ud af ordren på 15 millioner euro er halvdelen igangsat, mens der foreløbigt er betalt regninger for 3 millioner euro.
- Men politik står åbenbart i vejen for fornuft. Det vil vi hos Gomspace ikke stå model til og er indignerede over overgrebet. Vi har derfor rustet os til om nødvendigt at tage en juridisk kamp, men har samtidig stadig et begrænset håb om, at vi sammen med kunden kan genfinde fokus, og at samarbejdet derfor måske alligevel kan genoptages. Nu har vi imidlertid bogført tabet, og fokuserer fortsat på gennemførelsen af vores nye strategi, siger Niels Buus.
Fortsætter ufortrødent
Niels Buus understreger, at selv om Gomspace nu varsler en lavere omsætning og et betydeligt større minus på bundlinjen for 2022 end forudset, så er situationen slet ikke at sammenligne med 2018. Dengang mistede Gomspace australske Sky & Space Global som absolut hovedkunde. Og en tredjedel af Gomspace-medarbejderne måtte dengang afskediges, da næsten hele ordrebeholdningen pludselig var væk.
- Gomspace lærte ved den lejlighed aldrig igen at lægge for mange æg i én kurv. Og i dag har vi en langt større aktiv kundeportefølje og mange flere aktive kontrakter fortsat at levere på. Som følge af Sky & Space Global-kollapset forsvandt der en ordrebeholdning, som var syv gange årsomsætning. Denne gang er tabet af ordrebeholdning under halvdelen af årsomsætningen. Og selvom det er en ærgerlig og frustrerende mavepuster vi får, så er det heller ikke værre, end at vi forsætter ufortrødent, siger Niels Buus.
Det lyder videre i pressemeddelelsen, at virksomheden ikke agter at reducere i medarbejderstaben på cirka 250 medarbejdere eller nedjustere de langsigtede forventninger, og projektets Gomspace-medarbejdere og -ressourcer er overført til andre kunde- og udviklingsprojekter.
I 2021 omsatte Gomspace for 117 millioner kroner og havde et tab på bundlinjen på knap 10 millioner kroner.