23948sdkhjf

To ud af tre industrivirksomheder vil blive ramt af toldkrig

Trods udsigt til modvind fra amerikansk toldkrig, ser danske virksomheder relativt lyst på fremtiden

Hvis Donald Trumps toldtrusler resulterer i en global handelskrig, vil danske virksomheder også blive ramt.

Det fremgår af en rundspørge, som Danmarks Statistik har foretaget i forbindelse med sin månedlige opgørelse af den såkaldte erhvervstillid.

Her svarer 71 procent af de adspurgte industrivirksomheder, at de forventer at blive påvirket, hvis toldkrigen bryder ud.

Det kan ske enten ved, at deres egne varer bliver dyrere for amerikanerne, eller at et europæisk modsvar vil gøre amerikanske varer dyrere herhjemme.

Og selv om det måske kun bliver ved truslerne fra Trumps side, så er det noget, man er nødt til at forholde sig til på direktionsgangene allerede nu.

Det mener Morten Granzau, der er vicedirektør i Dansk Industri.

- Usikkerheden omkring de kommende måneder er stor, og virksomhederne står overfor potentielt store og pludselige omstillinger.

- Selv om dansk erhvervsliv tidligere har vist en stærk evne til at håndtere forandringer, kræver situationen nu, at de kan agere hurtigt og tænke i flere mulige scenarier, siger han.

Også i Dansk Erhverv noterer cheføkonom Tore Stramer sig, at en handelskrig kan ramme dansk erhvervsliv over en bredere kam.

Han hæfter sig dog ved, at den samlede erhvervstillid - som også omfatter bygge og anlæg, detailhandel og servicevirksomheder - kun faldt fra 105,2 til 104,1 i april.

En erhvervstillid over 100 er et udtryk for en overvejende positiv forventning til den kommende tid.

Men skulle toldkrigen rykke nærmere og stemningen vende, kan humørbarometret hurtigt ændre sig.

- En mere udbredt pessimisme kan betyde, at flere virksomheder formentligt vil stoppe en række aktiviteter for i stedet at se tiden an.

- Konkret er der desværre en risiko for, at flere virksomheder skruer ned for investeringer, indkøb og nyansættelser i den nuværende ekstraordinært usikre periode vi befinder os i, siger Tore Stramer.

Han forudser også, at bankerne kan stramme op på deres kreditgivning, som igen vil bremse den økonomiske aktivitet og væksten.

Opgørelsen af erhvervstilliden skal denne gang tages med det forbehold, at den er indsamlet i perioden fra 1. til 22. april.

Der kan derfor være forskel på det grundlag, som virksomhederne har svaret ud fra, afhængigt af de aktuelle udmeldinger fra Donald Trump i perioden.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062