23948sdkhjf

Undervandsrobotter på algejagt

Forskere fra Syddansk Universitet samler vigtig data om forekomsten af alger og iltforholdene mellem vandoverfladen og bunden ved hjælp af fjernstyrede robotter.
SDU-forskere fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet sejler i denne uge rundt på Mariager Fjord med helt ny undervands-robotteknologi om bord. De nyudviklede robotter er omkring halvanden meter lange, ligner små torpeoder – og er udstyret med måleinstrumenter og sensorer, som Biologisk Institut har udviklet.

Sensorerne bruges blandet andet til at måle hvor meget ilt, der er i vandet, temperatur og strømforhold samt tæthed og forekomst af alger.

- Robotterne er fjernstyrede og programmerede til at foretage målinger under vandet. Vi sender dem af sted – og så vender de tilbage efter en time med værdifulde data om forekomsten af alger og iltforholdene mellem vandoverfladen og bunden, forklarer Kasper Hancke, postdoc ved universitetets Nordic Center of Earth Evolution.

Kortlægger algerne
Målet med ekspeditionen er blandt andet at blive klogere på, hvordan alger og baktier påvirker havet og atmosfære.

- Vores mål er at kortlægge forekomsten af alger, deres iltproduktion og dennes betydningen for CO2-balancen i havet og mellem havet og atmosfæren. Vi undersøger også balancen mellem friske alger, der producerer ilt, og bakterier og andre marine organismer, der bruger ilt. Det er vigtigt at forstå denne balance og vide hvilke processer, der styrer den, for at kunne estimere, hvorvidt havet tilfører eller aftager CO2 fra atmosfæren, siger Kasper Hancke, der leder ekspeditionen.

Naturlig model
Forskningsarbejdet sker i samarbejde med to universiteter i USA - Princeton University og Harvey Mudd College, der har udviklet robotterne. Det er SDU, der står for feltarbejdet i Mariager Fjord.

Fjorden er valgt, da den er 30 meter dyb og har et iltfattigt bundvand samt et iltrigt overfladevand. Det gør Mariager Fjord til et naturligt modelsystem for større marine systemer og iltfattige områder.

Kilde: SDU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109