23948sdkhjf

Erhvervspuljen åbner igen: Se de rå tal for to virksomheder, der fik tilskud sidst

Erhvervspuljen åbner for tilskud igen i dag den 29. marts. Der er over 200 millioner kroner i puljen denne gang. 

Hos en af landets storforbrugere af gas, CP Kelco ved Lille Skensved, Køge, fik man sidste gang tilskud til et projekt, der skar en god luns af gasforbruget ved at anvende overskudsvarme i produktionen.

Og selvom den store fødevarevirksomhed ikke har lagt fuldstændigt om og fortsat er en af landets store forbrugere af gas, så har det været en god forretning både for virksomheden og for klimaet.

- Jeg er meget glad for, at det er muligt at gennemføre projektet med støtte fra Erhvervspuljen. Vi sparer både energi og CO2 – og dermed er projektet en gevinst for alle parter, siger plant manager i CP Kelco, Jørn Stryger. 

CP Kelcos besparelse:

  • Årlig besparelse: 1,6 mio. kroner
  • Energibesparelse: 5,3 mio. KWh
  • CO2-reduktion: 1.100 ton årligt
  • Tilbagebetalingsperiode: 3 år 
  • Energieffektivisering: Overskudsvarme og procesoptimering
  • Investering: 6,3 mio. kr.
  • Tilskud: 1,4 mio. kr.

Overskudsvarme i stedet for gas

CP Kelco-koncernen er verdens største producent af pektin. På fabrikken i Danmark produceres primært ingredienserne pektin og carrageenan af citrusskaller og havtang.

Det bruger man eksempelvis i fremstillingen af marmelade, frugt- og mælkedrikke og slik.

CP Kelco kunne se, at man kunne reducere sin CO2-udledning ved at bruge overskudsvarme i stedet for naturgas i dele af produktionen.

Traditionelt har virksomheden opvarmet procesvandet ved at brænde naturgas af.

Fremover vil en del af procesvandet blive varmet op med overskudsvarme fra to af destillationskolonnerne.

Som mange andre produktionsvirksomheder, så oplever CP Kelco også, at kunderne interesserer sig indgående for virksomhedens grønne profil. 

- Den grønne omstilling er vigtig for os. Vi oplever, at vores kunder stiller store krav til, at vi er på den grønne rejse. Projektet har derfor to drivere: Det hjælper os med at komme af med fossile brændsler. Og samtidig betyder det, at vi kan spare penge i produktionen, siger Jørn Stryger.

Med de nuværende priser på gas vil energiprojektet spare CP Kelco for 1,6 millioner kroner om året. Klimaet spares for 1100 tons CO2.

Blev helt fri for gas

Lidt længere mod vest finder vi et eksempel på en virksomhed, der med et tilskud fra Erhvervspuljen, helt har gjort sig fri af gas.

Hos auktionshuset B2B Auctions i Jyderup fik man sidste år et tilskud på 70.000 kroner og skrottede den gamle gaskedel. I stedet investerede man i tre nye varmepumper.  

B2B Auctions besparelser:

  • Årlig besparelse: 17.000 kr. 
  • Energibesparelse: 141 MWh årligt
  • CO2-reduktion: 41 ton årligt
  • Tilbagebetalingsperiode: 7 år
  • Energieffektivisering: Erstatte gaskedel med varmepumper 
  • Investering: 200.000 kr.
  • Tilskud: 70.000 kr.

- Målet var at fjerne al naturgas fra ejendommen. Det har vi gjort ved at installere tre varmepumper, som er forbundet til vores solcelleanlæg, Gregers Hastrup, der er direktør for B2B Auctions.

Udover projektet med udskiftningen af varmekilden har B2B Auctions også etableret 2.300 kvadratmeter solceller på auktionshusets haller. 

- Det er et stort spring at tage at ville gøre sig fri for fossile brændsler. Mange vil sige, at det ikke er nødvendigt at gøre noget. Men jo - det er nødvendigt, hvis vi som samfund skal have mulighed for at opfylde vores ambitiøse klimamål, siger Gregers Hastrup, der selv stod for at hente tilskuddet hjem fra Erhvervspuljen.

- Det var ikke svært at lave selve ansøgningen. Der var nogle baggrundstal, der skulle være i orden. Men lige så snart der var styr på tallene, var det kun et par timers arbejde, og så var ansøgningen klar, siger Gregers Hastrup.

Efter energieffektiviseringen sparer virksomheden 41 tons CO2 om året med varmepumperne, mens solcelleprojektet, som B2B Auctions gennemførte uden tilskud fra Erhvervspuljen, sparer 60 tons CO2 årligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094