23948sdkhjf

Nødplan: Lukker Putin for gassen, bliver de største virksomheder ramt først

Hvis enten Rusland eller EU gør alvor af truslerne om at lukke for den russiske gas til Europa, har Danmark en plan klar for fordeling af den tilbageværende gas.

For at sikre landets forsyningssikkerhed kan Energistyrelsen erklære 'nødsituation'. Det giver myndigheden mulighed for at skelne mellem skelner beskyttede og ikkebeskyttede gaskunder.

Det skriver dagbladet Information.

De beskyttede gaskunder er husholdninger og ‘blå blink’, som omfatter ambulancer, sygehuse, brandvæsen osv. Hvis forsyningssikkerheden pludselig bliver kritisk er Energistyrelsen ifølge EU-regler forpligtet til at give gas til de beskyttede kunder.

- Vi må ikke give gas til industrien, hvis husholdninger og de blå blink ikke får nok, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

De ikkebeskyttede kunder er af de 50 mest gasforbrugende virksomheder i Danmark. Listen tæller blandt andre Arla, Carlsberg, Danish Crown, Haldor Topsøe og Novo Nordisk.

Hvis Danmark får mangel på gas, er de blandt de første virksomheder, som Energistyrelsen vil kontakte med henblik på at få lukket ned for produktionen.

- De ved godt, at de står på den liste, så det kommer ikke som nogen overraskelse for dem,« siger Martin Hansen til Information.

I en situation, hvor der er gas nok til nogle af de 50 virksomheder, men ikke til alle, vil Energistyrelsen rangere dem efter, hvor samfundskritiske de er.

Omvendt kan der i værste fald også opstå en situation, hvor det ikke rækker at kappe gassen til de 50 største virksomheder.

I det tilfælde kan Danmarks og andre EU’s landes energistyrelser skifte fra en nødsituation til en solidaritetskrise. Det betyder, at husholdningerne i et EU-land ikke må fryse, hvis husholdningerne i nabolandet har overskud af gas. Hvis Tyskland har mere gas end forbruget til deres husholdninger, har de to lande indgået aftale om, at der skal sendes gas til Danmark.

- Det er EU’s måde at sikre, at der altid vil være forsyning til husholdningerne, siger Martin Hansen.

Vicedirektøren understreger, at situationen taget i betragtning står Danmark ret godt. Det skyldes, at der igennem en årrække er truffet politiske beslutninger, som har gjort Danmark mindre afhængig af russisk gas.

Det ene er den grønne omstilling, hvor man har fjernet store dele af gassen fra fjernvarme og elproduktion. Det andet er Danmarks store produktion af grøn biogas lavet på organisk affald, som dækker næsten 25 procent af det danske gasforbrug. Og det tredje er to underjordiske gaslagre på henholdsvis Sjælland og i Jylland, som tilsammen har gas nok til mindst 30 kolde dages forbrug.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079