Biometanol skal erstatte batterier i høreapparater
Batterierne skal udskiftes med mikro-brændselsceller, der på under 30 sekunder kan oplades med 200 mikroliter metanol til mere end 24 timers brug, i et nyt projekt.
Moderne høreapparater kommunikerer trådløst med dit TV eller din SmartPhone. Det kræver mere og mere energi og dermed næsten daglige skift af batterier.
Succeskriteriet er en pilotproduktion
58 % af brugerne er over 70 år og besidder ikke altid de motoriske evner. Udfordringen er at levere en pålidelig energikilde, som gør det markant nemmere at bruge et høreapparat.
Den opgave gik Teknologisk Institut, Århus Universitet, DTU og Widex i gang med at løse i Højteknologifondsprojektet MicroPower, der startede i 2010. Der er udviklet en ekstern demonstratorversion af en brændselscelle med samme performance som et batteri – og der er sat verdensrekord i energieffektivitet og indsendt fem patentansøgninger.
- Succeskriteriet for det nye samarbejd er at etablere en pilotproduktion til fremstilling af højeffektive brændselsceller, som er designet og mekanisk og elektronisk tilpasset høreapparatet. Der er kun nogle få kubikmillimeter at gøre godt med, og det fordrer en mikroteknologisk tilgang for at løse denne opgave, forklarer Leif Højslet Christensen, centerchef ved Teknologisk Institut.
På markedet i 2016
Widex og GN Resound står for integrationsdelen i projektet. Sonion og AH Metal Solution skal sammen med Teknologisk Institut udvikle samleprocesserne.
Den forskningsmæssige udfordring ligger i at udvikle nye processer til fremstilling af platinkatalysatoren og membranen i det elektrokemiske energisystem. Det kræver massivt brug af nanoteknologi og avancerede synteseprocesser. iNano/Århus Universitet skal i samarbejde med DTU Kemiteknik og Teknologisk Institut udvikle og etablere pilotskala processer til fremstilling af katalysator og membran.
Derudover skal der udarbejdes en forretningsplan, der kan danne grundlag for at etablere en dansk produktion. Målet er at blive verdens første leverandør af brændselsceller til høreapparater. Der produceres årligt 10-12 millioner apparater – halvdelen leveres af de tre danske virksomheder.
Konsortiet forventer at gå på markedet i 2016 med en markedsandel på 5 % og en omsætning på 200 millioner EURO. Efter 4-6 år forventes markedsandelen at nå 20 %.
Budget: 30 millioner kroner
Højteknologifondens investering:
15 millioner kroner
Varighed:
3 år
Projektets titel: Fuel Scale Integrate
Kilde: Højteknologifonden