23948sdkhjf

Skyder 200 millioner i ny, fynsk robotsatsning

Robotter, droner og autonome skibe; snart skal de fremstille vindmøller, sejle skibe og flyve med blodprøver.

NextGen Robotics er Fyns erhvervsfyrtårn, der med mere end 65 partnere og et budget på over 200 milliomer kroner, er klar til at skrue op for Danmarks robot-og droneudvikling.

Syddansk Universitet vil, som en del af NextGen Robotics, etablere verdens første test- og udviklingscenter for robotløsninger til produktion og servicering af megakonstruktioner og igen producere store elementer på Odense Havn (tidligere Lindø). Modsat dengang, vil det i fremtiden være en flåde af robotter og droner, der skal robotisere produktionen og svejse, løfte, skrue, skære, printe og fremstille store elementer - som fundamenter til vindmøller, huse og skibe.

- Robotter, der udvikler, tester og bygger store konstruktioner, kan blive en gamechanger og næste robotrevolution for Danmark og dansk industri, lyder det fra Henrik Bindslev, dekan på det Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet, i en pressemeddelelse.

- Med mere end 30 års robotforskning på SDU vil vi sammen med virksomheder flytte grænserne for, hvad vi kan opnå med robotteknologi. Først fik vi robotter på fabrikkerne, der har effektiviseret, optimeret og mindsket ressourcespild, men teknologien er nu moden til, at robotterne rykker ind i flere industrier, siger Henrik Bindslev.

Fra lufthavnen på Nordfyn til det sydfynske Øhav vil NextGen Robotics styrke udviklingen og fremme eksporten af robotter og autonom højteknologi; UAS Denmark dronetestcenter i HCA Airport udvides med avancerede testfaciliteter, Sydfyn og Ærø bliver knudepunkt for Marlog, Simac og partneres udvikling af autonomi til kystnær bæredygtig skibsdrift, og Odense Robotics vil med "Robotternes Hus" skabe et internationalt udstillingsvindue for Danmark som robotnation:

- På Fyn har vi den viden, uddannelser, arbejdskraft og de stærke samarbejder, der skal tage dansk højteknologi til næste niveau. Med en bred fællesfynsk satsning på robotter, droner og selvsejlende skibe vil det fynske fyrtårn udvikle fremtidens teknologier, der skal styrke store danske industrier som offshore energiproduktion, det maritime Danmark, power-to-X og byggeriet i form af banebrydende løsninger, konkurrenceevne og arbejdspladser, siger Kenneth Muhs, formand for Business Region Fyn.

Stor opbakning fra virksomheder

Blandt virksomhederne er der stor opbakning til den fynske robotsatsning. Mere end 50 virksomheder er engageret i konsortiet, og kursen er sat; visionen er Fyn som globalt epicenter for test og udvikling af fremtidens højteknologiske industri, som skal sikre Danmark som grøn og konkurrencedygtig industrination i fremtiden. I hvert fald, hvis det står til partnere og fire delkonsortier bag den ansøgning som det fynske fyrtårn netop har sendt afsted til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Det glæder formanden for det tidligere Vækstteam Fyn, der har anbefalet regeringen at gøre robotteknologi til et af Danmarks kommende regionale fyrtårne:

- Danmark er i dag førende, når det kommer til de små samarbejdende robotter. Det er en stor styrke, som dansk industri skal udbygge i de kommende år, og det skal være med til at sikre produktionen herhjemme i fremtiden. Derfor glæder det mig, at så mange virksomheder har taget anbefalingerne til sig. De har lagt hånden på kogepladen. Nu er det bare at komme i gang og skabe fundamentet for fremtidens arbejdspladser, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal og det tidligere Vækstteam Fyn.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093