23948sdkhjf

Dansk forskning til kamp mod kinesisk monopol

I hele verden er producenter af magneter truet på livet af Kina, der dominerer markedet for sjældne jordarter (REE) og lader priserne på disse råvarer eksplodere.
I de seneste år er priserne på eftertragtede sjældne jordarter som Neodymium og Dysprosium svinget med mere end 900 procent.

Nu vil en gruppe danske industriaktører og universiteter med Teknologisk Institut i spidsen bryde kinesernes monopol på markedet for sjældne jordarter ved at genskabe hele værdikæden i Europa lige fra råvarer til produktion og genbrug af såkaldte permanente, højtydende magneter.

- Det er et problem for verdenssamfundet, at Kina alt for længe har bestemt leveringerne og priserne på de sjældne jordarter, der er nødvendige for at producere magneter til brug inden for transport, sundhed, energi og kommunikation. Vores ambition med det nye projekt ’REEgain’ er på sigt at skabe grundlaget for en ny fremtid, hvor de frie markedskræfter kan råde til gavn for producenter af magneter, fortæller sektionsleder Jens Christiansen fra Teknologisk Institut og tilføjer:

- Vi vil udvikle større og stærkere magneter for at give specielt dansk erhvervsliv en konkurrencefordel. Det skal blandt andet ske gennem forundersøgelser af fundene af sjældne jordarter ved sydspidsen af Grønland i Kringlerne, hvor man i 2015 forventer at påbegynde en produktion af sjældne jordartsmetaller og dermed åbner et alternativ til den kinesiske produktion.

Nye innovative løsninger til magnetindustrien i sigte
Jens Christiansen har sammen med R&D manager Peter Kjeldsteen fra den danske magnetproducent Sintex A/S i Hobro taget initiativ til det nye forskningsprojekt.

- Vi har et stort behov for at gå ind i det her projekt, da vi oplever, at råvarepriserne dikteret af den kinesiske regering i det sidste år har taget himmelflugten. Derudover har vi en ambition om at indføre bæredygtige løsninger i vores produktion af magneter efter det såkaldte vugge-til-vugge koncept og fx ved at etablere løsninger for opsamling og genbrug af magneter og specielt deres indhold af sjældne jordarter, fortæller Peter Kjeldsteen og fortsætter:

- Endelig har vi en interesse i at undersøge, om vores magneter kan forbedres ved nye innovative produktionsløsninger. Vi ser det som en interessant mulighed at få indsigt i, hvordan vi fremover kan udvikle magneter med bedre temperaturegenskaber, en højere magnetisering og en højere styrke – og det er meget lovende, at vi nu har samlet en gruppe internationalt førende aktører, der bidrager med forskning og innovation inden for materialer, processer, livscyklusanalyse og teknisk design på DTU, SDU og Teknologisk Institut.

- Vi forventer, at projektet også vil gøre det nemmere for clean-tech og high-tech industrien i Danmark og Europa at få adgang til de sjældne jordarter, som også er nødvendige råstoffer i fremstillingen af mange højteknologiske produkter som fx mobiltelefoner, computere, fjernsynsapparater og mikrofoner, supplerer Jens Christiansen fra Teknologisk Institut.

Tema: Elektronikbranchen, Kina og de sjældne jordarter

Fund af store mængder sjældne jordarter på Grønland åbner for et alternativ til den kinesiske råvareproduktion. Det nye forskningsprojekt ’REEgain’ skal bane vej for, at det kan give specielt den danske magnetindustri en række konkurrencefordele.

Fund af store mængder sjældne jordarter på Grønland åbner for et alternativ til den kinesiske råvareproduktion. Det nye forskningsprojekt ’REEgain’ skal bane vej for, at det kan give specielt den danske magnetindustri en række konkurrencefordele.


Teknologisk Instituts rolle i projektet REEgain er blandt andet at hjælpe Tanbreez Mining Greenland A/S med en bedre udnyttelse af de udvundne mineraler fra den grønlandske forekomst ved hjælp af kemisk procesteknologi.

Derudover skal Teknologisk Institut stå for udviklingen af de magnetiske legeringer til fx magnetiske koblinger og kuglelejer i industriprodukter. Det skal ske via nye state-of-the-art formgivningsprocesser baseret på nyudviklede og komplekse geometriske former, der er gearet til masseproduktion. Teknologisk Institut skal derudover lave test af legeringernes magnetiske egenskaber og herunder analyser af holdbarheden og levetiden.

Fakta:
Projektet er støttet af Rådet for Teknologi og Innovation under innovationskonsortieordningen.

Parterne i projektet er Teknologisk Institut, DTU, Envision Energy ApS, FJ Industries A/S, HJ Hansen A/S, Holm Magnets ApS, Sintex A/S, Tanbreez Mining Greenland A/S og TechnoFlex ApS.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079