23948sdkhjf

GPV sætter trekvart års rekord trods komponent-puslespil

EMS-giganten GPV er kommet stærkt ud af tredje kvartal 2021, selvom den globale forsyningskrise stadig er en pukkel for virksomheden.

Ganske vidst er omsætningen faldet fire procent i forhold til samme periode sidste år, men det skal ses i lyset af, at GPV dengang landede en ordre fra en respiratorproducent midt i corona-krisen, og at den ordre trak gevaldigt op i 2020- regnskabet.

Nu lyder omsætningen på 799 millioner kroner i tredje kvartal, fremgår det i en selskabsmeddelelse fra virksomheden.

Og det skæpper ind i en samlet omsætning på 2,3 milliarder kroner (2,2 mio. i 2020), hvis man ser på omsætningen i årets første ni måneder. I samme periode endte EBITDA på 254 millioner kroner. Det er 63 millioner kroner bedre end sidste år og i øvrigt den bedste omsætning og EBITDA i en ni-måneders periode i virksomhedens historie.

Knokler med komponenter

Virksomheden er som alle andre ramt af komponentmangel, og har måtte tænke kreativt for at få fat i de eftertragtede produkter

- Den globale efterspørgsel efter en lang række elektronikprodukter er fortsat markant højere end det aktuelle udbud, og i 3. kvartal er disse mangler og internationale logistikudfordringer kun vokset og vokset. Det har på mange måder vendt op og ned på markedet, forklarer han og fortsætter:

- Det betyder, at vi har måttet bruge en stor del af tiden på dialogen med kunder og leverandører samtidig med, at vi har optimeret vores produktion og varelagre, så vi kan færdiggøre produktionen på bedst mulig måde, så snart vores fabrikker modtager komponenterne. Hidtil er det lykkedes os at styre nogenlunde igennem dette kapacitetspuslespil, og det er en af grundene til, at vi i 1.-3. kvartal 2021 har sat ny rekord i både omsætning og resultat og desuden er i stand til at øge forventningerne til helåret.

Har fyldt lageret

Rekorderne betyder nemlig, at GPV skruer op for forventningerne til hele året. De tidligere udmeldte forventninger til omsætningen lå i niveauet 2,9-3,0 milliarder kroner. De hedder nu: 3,0-3,1 milliarder kroner.

Tilsvarende øges resultatforventningen til et EBITDA i intervallet 300-320 millioner kroner mod tidligere 260-300 millioner kroner.

De opjusterede forventninger handler om, at GPV i samarbejde med deres kunder har øget lagerbeholdningen, og at de derfor regner med at få en masse ordrer igennem.

- Vores ordrebeholdning er næsten fordoblet i løbet af de seneste 12 måneder, hvilket er udtryk for en ganske særlig situation, som både markedet og vi selv befinder os i lige nu. Det høje niveau skyldes dels, at vi har bedt vores kunder arbejde med en længere ordrehorisont, dels at vi oplever generelt stigende aktivitet, fortsætter Bo Lybæk.

Han forklarer, at GPV i tæt samarbejde med kunderne har valgt at øge varelagrene med ca. 400 millioner kroner for at sikre en høj grad af fleksibilitet. Det betyder dog ikke, at GPV altid kan leve op til sine egne mål om at levere til tiden, da det ganske enkelt ikke er muligt i øjeblikket:

- Det gør ondt, når vi er nødt til at ringe til en kunde for at forklare, hvorfor deres leverancer er forsinket. Desværre er det noget, vi har måttet gøre flere gange på det seneste, og selvom målet altid er at levere til tiden, er vi oppe imod større kræfter lige nu.  forklarer Bo Lybæk.

Holder øje

GPV holder stadig nøje øje med markedet, fortæller han.

- Selvom størstedelen af vores tid går med at løse akutte udfordringer i forsyningskæden, er vi meget opmærksomme på at tænke og planlægge fremadrettet, når muligheden byder sig. Vi ved ikke, hvornår situationen bliver normal igen, men vi ved, at det sker på et tidspunkt, og vi har både styrken og viljen til gøre klar til vækst på længere sigt. Vi er overbeviste om, at vi her har en konkurrencemæssig fordel, slutter Bo Lybæk.

Læs mere om: GPV
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078