23948sdkhjf

Århus-forskere på vej med ”kunstig næse”

Forskere fra Aarhus Universitet står foran et internationalt gennembrud med en ny metode til måling af lugt fra husdyrproduktion.
Lugt fra stalde er et af landbrugets største miljøproblemer, og det koster hvert år landmændene mange penge at reducere lugtudledningen gennem investeringer i forskellige former for rensningsteknologi.

Den karakteristiske lugt stammer fra staldenes ventilationsluft, og den består af mere end 200 forskellige lugtstoffer. Det er koncentrationen af disse stoffer, der afgør, hvordan lugten registreres hos mennesker, og det gør det til en kompliceret affære at fremskaffe præcise målinger, forklarer Michael Jørgen Hansen.

- Det er enormt vanskeligt at gennemføre nøjagtige målinger af koncentrationen af lugt. Indtil videre undersøger man staldluft ved hjælp af lugtanalyser i et laboratorium. Her sidder et panel af trænede personer og vurderer lugtkoncentrationen fra en prøve udtaget i en pose.

Upræcise metoder
I dag måler man altså hvor meget, staldluften skal fortyndes, før den ikke kan lugtes af mennesker. Men målingerne er alene baseret på et antal panelisters evne til at registrere lugt og dermed til en vis grad subjektive.

Desuden er metoden upræcis, fordi mange af lugtstofferne bliver nedbrudt eller forsvinder ud af prøveposerne under transporten fra stalden til laboratoriet.

- Vi har længe forsøgt at finde frem til en mere præcis fremgangsmåde, der kan fungere som alternativ eller supplement til de menneskelige næser og en teknologi, som kan identificere og analysere lugtstoffer direkte i stalden, siger Michael Jørgen Hansen.

Teknologi kan erstatte næser
Forskerne fra Aarhus Universitet har nu, efter flere års arbejde, fundet frem til en teknologibaseret metode, der kan løse problemet at måle lugt fra landbruget.

- Vi er i stand til at registrere lugtstoffer i stalden meget nøjagtigt ud fra kemiske målinger på stedet og dermed forudsige lugtstyrken. Det er et internationalt gennembrud for lugtforskningen inden for husdyrproduktion, siger Michael Jørgen Hansen.

I de næste par år skal forskerne videreudvikle og validere metoden.

Mere målrettet bekæmpelse af lugtgener
Med den nye teknologi til måling af kemiske lugtstoffer opnår forskerne en større detaljeringsgrad i analyserne, og de kan derfor gå langt mere målrettet efter at identificere og reducere de lugtstoffer, der generer menneskets næse mest.

- I stedet for at anvende en usikker metode med menneskelige næser, kan vi nu bruge teknologi til at finde ud af præcis, hvad det er for nogle kemiske forbindelser, der giver lugtgener for mennesker. Det kan sætte skub i udviklingen af mere effektive miljøteknologier til husdyrproduktion, forklarer Michael Jørgen Hansen.

Forskernes resultater er netop blevet omtalt og offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Environmental Quality.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125