23948sdkhjf

Storkunders muskler sikrer komponenter til Ry-virksomhed

Den globale chipmangel lægger pres på alle dele af den danske elektronikbranche og vil gøre det i mange måneder frem, lyder det fra flere sider.

I Ry oplever SIA AE, der laver automatiktavler, også presset, men en række store industrikunder er også i stand til at lægge pres på leverandørerne. Det skriver Børsen

- Mange af vores egne kunder som Alfa Laval, Tetra og Siemens Windpower har så store muskler, at de kan presse vore leverandører, så vi får, hvad vi skal bruge for at kunne levere. Det foregår i praksis uden om os, men til gengæld skal vi garantere, at de komponenter, vi får, også bliver brugt til de pågældende kunder. Og det er noget, de kan spore, siger Claus Ravn, CEO for SIA AE, til avisen.

Claus Ravn anslår, at virksomhedens har tabt 10 procent af den samlede kapacitet siden april.

En stærkt stigende efterspørgsel på forbrugerelektronik under coronanedlukningerne har siden slutningen af sidste år lagt pres på chipproducenternes kapacitet. Flere nedbrud på amerikanske fabrikker og tørke i Taiwan, hvor verdens største chipproducent, TSMC, har hjemme, har i en periode begrænset produktionskapaciteten. 

Flere bilfabrikker har som konsekvens af manglen på komponenter måtte lukke produktionslinjer. Ifølge Bloomberg News kan den amerikanske bilproducent General Motors først nu planlægge genåbningen af fem fabrikker, der har været lukket i flere måneder. De kunne ikke skaffe komponenter.

Ifølge FDM's oplysninger kunne Europas største bilproducent, Volkswagen i marts konstatere, at man havde bygget 100.000 biler færre end planlagt.

Væksten hæmmes

For nogle uger siden var direktøren for Danmarks største elektronikproducent GPV, Bo Lybæk ude og betegne situationen som den værste allokering i den tid, hvor han har været med. 

Det paradoksale er, at mens kunderne skriger på levering, så har elektronikproducenter meget svært ved at navigere i et marked, hvor både leadtime og priser er røget i vejret.

- Indtil nu har vi i den her komponentkrise arbejdet i en stadig relativt forudsigelig virkelighed. Men forudsigeligheden slutter altså her. Det, vi ser ind i nu, er der ingen, der har prøvet før. Der er ingen, der ved, hvad der sker, sagde Bo Lybæk. Han har stået i spidsen for GPV siden 2008.

Tal fra DMASS - Distributors and Manufacturers Association of Semiconductor Specialists, viser, at væksten nu hæmmes  På trods af en markant stigning i bestillinger af halvledere i Europa, så halter den realiserede omsætning efter.

Det betyder et fald på 1,6 procent set i forhold til samme periode sidste år. Set i forhold til Q4, så er salget oppe med 15,6 procent til et niveau på 2,17 milliarder euro.

- Bestillingsniveauet er vanvittigt, og manglen er blevet en omsætningsbegrænsende faktor for distributørerne og deres kunder. Den sekventielle vækst indikerer den retning, resten af ​​året kan tage, sagde Georg Steinberger, formand for DMASS, i forbindelse med fremlæggelsen af halvleder-tallene for første kvartal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062