Ny DI-prognose: Fra krise til mangel på arbejdskraft
Fra nedtur til optur og mangel på arbejdskraft. Sådan kan DI’s prognose for dansk økonomi sammenfattes i korte vendinger.
- Der er tale om et helt vildt skifte i økonomien. For et år siden snakkede vi om massive tab af arbejdspladser, nu står en del virksomheder med en voldsom mangel på medarbejdere, siger DI’s politiske direktør Emil Fannikke Kiær.
Beskæftigelsen er allerede nu ved at være tilbage på et rekordhøjt niveau, og ifølge DI’s prognose vil beskæftigelsen fortsætte med at stige i de kommende måneder og år. Det sker samtidig med, at økonomien (BNP) i år forventes at vokse med 2,5 procent og i 2022 med 3,5 procent.
- Der bliver tilført brændstof til alle de økonomiske motorer. Der forventes fremgang i både investeringer, eksporten, samt i det private og offentlige forbrug, siger Emil Fannikke Kiær.
Turisme- og oplevelsesøkonomien er stadig i krise
Med til historien hører dog, at der stadig er brancher i Danmark, der er hårdt trængte af corona. Det gælder især turisme- og oplevelsesøkonomien og persontransport, hvor kunderne stadig ikke har mulighed for at vende tilbage i normalt omfang.
- Det er ikke alle dele af økonomien, der er inviteret med til fest. Det skal vi være meget opmærksomme på. Fokus må nu også være på, at få de brancher, der stadig er hårdt trængte, op i gear igen, siger Emil Fannikke Kiær.
Samtidig er det klart, at der skal være et vågent øje for, hvordan de brancher, der allerede løber hurtigt, kan få de medarbejdere og kompetencer, som de har brug for.
- Kampen om medarbejderne bliver hård. Både herhjemme og globalt. Virksomhedernes succes og Danmarks økonomi kommer i høj grad til at være afhængig af, at virksomhederne får de medarbejdere, som de har brug for. Derfor skal vi have gang i reformer, der kan øge arbejdsudbuddet og så skal vi have fokus på, hvordan vi kan være et attraktivt land at søge til og arbejde i for dygtige udlændinge, siger DI’s politiske direktør.