23948sdkhjf

Bureaukrati hindrer støttekroner til innovation

Vejen til offentlige støttekroner er brolagt med bøvl og besvær. Sådan lyder det hos op mod halvdelen af de danske virksomheder, der arbejder med teknologisk innovation.
En ny undersøgelse af innovationsmiljøet i danske virksomheder viser, at kun 23% af de teknologitunge virksomheder har fået del i de offentlige midler til forskning og udvikling gennem det seneste år.

Således oplever 45% af virksomhederne, at det kræver for meget arbejde at søge om støtte, mens 43% mangler ordentlig information om, hvilke myndighederne de kan søge hos.

Barrierer skal fjernes
En bekymrende tendens, som bør få de offentlige instanser til at reagere, mener Peter Indahl, CEO i IPR-virksomheden Awapatent.

- Det er nogle barrierer som skal fjernes, når vækstlaget i dansk erhvervsliv ikke får adgang til de forskningsmidler, som er afsat til at hjælpe med at udvikle teknologisk innovation. Det er jo ikke nyt, at virksomhederne mangler information om deres søgemuligheder og oplever, at det administrative arbejde med at søge er for tungt. Derfor vil jeg håbe, at de offentlige myndigheder vil gøre mere ud at informere virksomhederne om mulighederne og ansøgningsprocessen.

Svært at finde en samarbejdspartner
Ifølge undersøgelsen har virksomhederne også svært ved at få samarbejde i gang med universiteter og andre offentlige instanser.
I dag arbejder kun halvdelen af de adspurgte virksomheder sammen med en offentlig partner.

43% af virksomhederne angiver, at de ikke kan gennemskue, hvor de skal henvende sig, mens en femtedel afholder sig fra at samarbejde med offentlige partnere fordi de frygter, at resultatet af deres samarbejde ikke kan beskyttes juridisk.

Det ærgrer Peter Indahl, som ser en åbenlys synergieffekt ved offentligt-privat samarbejde om forskning.

- Der er international erfaring for, at et samarbejde mellem universiteter og virksomheder bidrager til innovative teknologiske løsninger, så jeg vil håbe, at virksomheder og offentlige partner i fællesskab kan overvinde de barrierer der i dag forhindrer et frugtbart samarbejde.

• Kun 23% af virksomhederne har modtaget nogen former for offentlig medfinansiering af deres forsknings- og udviklingsaktiviteter det seneste år
• 45% angiver, at det indebærer for meget arbejde at ansøge om støtte hos offentlige myndigheder
• 43% mangler tilstrækkelig information om, hvilke myndigheder de kan søge hos
• En tredjedel har oplevet at få afslag på deres ansøgninger
• 54% af virksomhederne samarbejder med en offentlig institution, typisk et universitet, i forbindelse med deres forskning
• 43% af virksomhederne ved ikke, hvor de skal henvende sig for at få et samarbejde i stand med en offentlig institution
• En femtedel afholder sig fra at samarbejde med offentlige partnere fordi de frygter, at resultatet af samarbejdet ikke kan beskyttes juridisk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062