I dag får Danmark sit første F-35-kampfly
F-35 Joint Strike Fighter.
Et imposant navn til et ditto fly, som i dag overdrages til Danmark ved en ceremoni på flyvestationen NAS Fort Worth i Texas.
Det er det første af i alt 27 kampfly fra Lockheed Martin, som det danske forsvar fremover skal bruge.
Overleveringen - og selve indkøbet - af det første F-35-fly er ikke mindst en milepæl for danske Terma, der er Danmarks største leverandør af udstyr til flyene og en af de største leverandører totalt set. Det gælder blandt andet radarsoftware, vingeudstyr og flere elektronikkomponenter.
Den østjyske virksomhed skal sammen med Scandinavian Avionics stå for vedligeholdelse af flyelektronik til F-35-kampflyene, som bliver leveret i portioner frem til 2024. De første fly bliver i USA til brug i uddannelse af de danske piloter, mens man fra dansk jord kan se flyene fra 2022.
Fokus på Danmarks nye kampfly:
Electronic Supply sætter i dette løbende tema fokus på Danmarks nye F-35-kampfly.
Og ikke mindst danske virksomheders muligheder for at få ordrer og afledte leverandørkontrakter til projektet.
Muligheder for mange danske underleverandører
Det er lige knap fem år siden, at et flertal i Folketinget besluttede at underskrive en kontrakt på F-35-flyene til over 13 mia. kr.
Dengang hed prisen ca. 200 mio. dollar pr. fly, men Lockheed Martin har siden iværksat et effektiviseringsprogram, som også leverandørerne mærker. Det har indtil videre bragt prisen pr. kampfly ned under 80 mio. dollar og sparet Danmark for 440 mio. kr.
Men det er ikke kun Terma, som lukrerer på de nye kampfly til forsvaret. Selv om der i kontrakten med flyproducenten ikke er et krav om, at den til gengæld skal købe dele og ydelser af danske leverandører, har Lockheed Martin underskrevet en hensigtserklæring om at bruge danske underleverandører.
- Vi har været i dialog med 100 virksomheder, som vi har talt med og interviewet og præsenteret for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som de så kan præsentere for Lockheed Martin, har Klaus Bolving, der er adm. direktør i CenSec, som har cirka 150 medlemsvirksomheder inden for den danske forsvars-, rum- og sikkerhedsindustri, for nylig udtalt til Electronic Supply.
- På nuværende tidspunkt har Lockheed Martin investeret for knap 900 mio. dollars i danske løsninger. Og programmet er endnu ikke nået op på 1.000 af de 3.000 planlagte kampfly, siger Henrik Lundstein, direktør for kampflyprogrammet under Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, til Finans og vurderer, at Terma tegner sig for 90 pct. af de danske ordrer.
Artiklen er en del af temaet Tema: Danmarks nye kampfly F-35.