23948sdkhjf

100 danske virksomheder i dialog om amerikansk flygigant

Når Danmarks nye F35-kampfly sætter hjulene på dansk jord, skal den amerikanske flygigant Lockheed Martin bruge en række underleverandører til løbende vedligehold og service af støtteudstyr til flyene.

DI FAD, CenSec, ACE Denmark, Naval Team Danmark og Dansk Erhverv har fået til opgave at samle en bruttoliste til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som har dialogen med Lockheed Martin.

- Vores opgave har været at finde ud af, hvem der er i underleverandørmiljøet i de forskellige danske industrier, man kunne forestille sig kunne gå i indgreb i en værdikæde til Lockheed Martin, siger Klaus Bolving, der er CEO i CenSec, som har cirka 150 medlemsvirksomheder inden for den danske forsvars-, rum- og sikkerhedsindustri.

Fokus på Danmarks nye kampfly:

Electronic Supply sætter i dette løbende tema fokus på Danmark nye F-35-kampfly.

Og ikke mindst danske virksomheders muligheder for at få ordrer og afledte leverandørkontrakter til projektet.

- Det har været en kæmpe opgave at prøve at finde ud af, hvor de rette match er, og det har vi så hjulpet Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse med og arbejdet med det i mange måneder. Vi har været i dialog med 100 virksomheder, som vi har talt med og interviewet og præsenteret for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som de så kan præsentere for Lockheed Martin, fortsætter han.

Unik mulighed

27 af de 100 virksomheder har vist interesse for opgaverne og er dermed kommet et skridt tættere på at blive leverandør til flygiganten. Klaus Bolving er imponeret over, at det er lykkedes at finde så mange velkvalificerede virksomheder, og han er spændt på, hvor mange der når hele vejen og bliver en del af Lockheed Martins leverandørnetværk.

- Det her er en unik mulighed, hvor man via Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i Danmark får et thumbs up for, at det er troværdigt nok til at præsentere for Lockheed Martin. Så har Lockheed Martin vist parathed til at lytte, fordi de ved, at det er velkvalificerede virksomheder, der kommer med velkvalificerede serviceydelser. Så hvis man først bliver sendt videre fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse så har man meget højere hitrate, end hvis man bare går ind på Lockheed Martins hjemmeside og siger; ”goddag jeg vil gerne hjælpe jer med et eller andet”, forklarer Klaus Bolving.

De 15 kompetence-områder hvor Lockheed Martin søger danske virksomheder:

  • Hydraulik
  • Pneumatik
  • Elektronik
  • Dieselmotorer
  • Køling
  • Rullende materiel
  • Struktur (metal)
  • Struktur (kompositmaterialer)
  • Maling (tæring/korrosion)
  • Polyalphaolefin (PAO)
  • Software (re-load)
  • IT-systemer og -services
  • Servicering af flysimulator
  • Kalibrering (inklusive tryk/belastning test) og Non-Destructive Inspection (NDI)

Kæmper på markedsvilkår

Når forsvaret gennemfører store indkøb, har det normalt været kutyme at lave såkaldte modkøbsaftaler, som forpligter producenten til at bruge danske underleverandører.

Det har man ikke gjort ved indkøbet af F35, men i stedet har man fået en hensigtserklæring fra Lockheed Martin om, at de vil lægge ordrer i Danmark, hvilket amerikanerne i også har gjort indtil videre. Dog med det lille aber dabei, at Lockheed Martin har en forpligtelse til at vælge de leverandører, der giver mest værdi for pengene.

Selv om der dermed ikke er nogen garanti for, at danske virksomheder bliver valgt, ser Klaus Bolving stadig gode muligheder.

- Der kan man sige, at det der er enormt lykkeligt i den aftale, man har lavet om F35, er, at det ikke er låst i modkøb. Fordi der ikke er nogen garantier for modkøb, er der omvendt heller ikke nogen begrænsninger for, hvad man kan lave af samarbejde efterfølgende. Og det er dér, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har været gode til at række ud til hele industrien, og det er det, vi har hjulpet med, forklarer CenSec-direktøren.

- Hvis man får lov at lave den service og vedligeholdelse til Lockheed Martin i Danmark, så kan man også få lov at gøre det andre steder. Det er jo et verdensomspændende projekt, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Tema: Danmarks nye kampfly F-35.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078