23948sdkhjf

Komponent-mangel: Her er ekspertens råd til danske elektronik-virksomheder

Global komponentmangel kommer til at præge alle dele af elektronikindustrien i de næste 12 til 18 måneder. 

Det forudser den anerkendte britiske analytiker, Malcolm Penn, stifter og CEO for analysevirksomheden Future Horizons i et interview med Electronic Supply. Han har fulgt branchen i årtier.

- Til de danske EMS'ere og elektronikfabrikanter kan jeg kun sige; fyld jeres lagre med komponenter, hvis i kan. Og så skal i forberede kunderne på, at leveringstiden kan blive  længere. Meget længere, siger Malcolm Penn.

Det er den store efterspørgsel på alt lige fra simpel forbrugerelekronik, automotive-komponenter og mere komplekse komponenter, der presser komponentfabrikkerne lige nu.

De har ikke mere ledig kapacitet og kunderne, elektronikproducenterne, må altså væbne sig med tålmodighed. Der findes ikke mere kapacitet i hele verden.

- Man kan ikke bare udvide kapaciteten på fabrikkerne. Det vil tage mindst 12 måneder og koste rigtig mange penge. Og lige nu ser det ikke ud til, at der er interesse fra de eksisterende producenter i at investere i mere kapacitet, siger Malcolm Penn.

Europæisk samarbejde om halvlederfabrikker

Forleden var Tysklands økonomiminister Peter Altmaier ude at sige, at Tyskland er klar til at bidrage til ambitionerne om at investere i halvlederfabrikker i Europa. Projektet "Important Project of Common European Interest" (IPCEI) skulle ifølge eenewseurope.com have et anslået økonomisk råderum på op imod 50 milliarder euro.

Ambitionen er at udvikle teknologi til at blive verdensførende i 2NM halvlederteknologi.

Den europæiske andel af verdens halvleder-produktion er under 10 procent. Langt størsteparten af produktionen er centreret i Sydøstasien.

Ifølge Reuters sagde Peter Altmeier, at han forventer at alle medlemslande i EU er parat til at tage del i denne IPCEI. Og, at man helt klart kunne samle et tocifret milliardbeløb (euro) omkring de 50 milliarder.

Støtten fra EU skulle angiveligt ligge i niveauet 20-40 procent af det samlede budget. 

Udsigten til at lykkes med at stable et samlet europæisk projekt, der også omfatter opførelsen af fabrikker i Europa, på benene er dog ikke videre realistisk, mener Malcolm Penn.

- Man har prøvet at gøre det tidligere, men det endte i det rene mytteri, og planerne gik i vasken, siger Malcolm Penn, der umiddelbart kun kan se et realistisk scenarie, der kan ende den aktuelle mangel på komponenter. Og det er, at efterspørgslen på forbruger-elektronik falder.

Det er der ikke umiddelbart udsigt til lige foreløbigt.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093