23948sdkhjf

Komponent-mangel: GPV-direktør forbereder strategiske indkøb

Danmarks største EMS'er, GPV, har allerede taget de første strategiske skridt og forbereder sig med indkøb og optioner på i bedst muligt omfang at kunne modstå den kommende komponentmangel, der tegner sig. 

Det fortæller Bo Lybæk, CEO for GPV, i et interview med Electronic Supply.

- Naturligvis så skærpes vores opmærksomhed, når vi hører folk udtale, at det kan være den værste situation i 20 år, men jeg udtaler mig af princip ikke om, hvor svært eller langvarigt det bliver. For det vil være det rene gæt, siger Bo Lybæk, der i øvrigt påpeger, at der er flere dagsordener i spil, når der kommer meldinger om komponentmangel. 

- Alle har deres dagsorden, forklarer topchefen.

- Men vi ser også den her udfordring i et eller andet omfang og har fulgt med i det i en periode, siger Bo Lybæk.

- Vi har diskuteret det så sent som i dag. Og præcis som vi gjorde i forbindelse med komponentmanglen i 2010-11 og i 2018-19, så er vi også i denne omgang indstillet på i et vist omfang at foretage strategiske indkøb på flere forskellige områder for at prøve på at være bedst muligt forberedt, fortæller han.

Grønne, gule og røde farvekoder

Hos GPV forsøger man således at afbøde situationen, men når det kommer til stykket, så kan man ikke rigtigt gardere sig mod global komponentmangel. Til gengæld gør man en ekstra indsats for at holde kunderne opdaterede.

- Vi har i løbet af snart et års tid givet en ugentlig update i forhold til situationen omkring corona og vores fabrikker, men i den seneste tid har vi tilføjet status på komponenter og forsyningskæde til vores generelle kommunikation, siger Bo Lybæk.

GPV giver i sin generelle ugentlige update til kunderne en status via et farvesystem. I tre overordnede kategorier er der således grøn, gul og rød markering af den aktuelle situation.

På den måde forsøger GPV at gøre det let for kunderne at aflæse situationen omkring eksempelvis leadtime og priser.

- Derudover er vores medarbejdere selvfølgelig i helt tæt dialog med den enkelte kunde om deres forecast-periode på de enkelte produkter, og muligheden for at forlænge den, siger Bo Lybæk.

- Det kræver rigtig meget arbejde, men til syvende og sidst kan det være den eneste reelle mulighed, vi har, lyder det fra Bo Lybæk.

Størst interesse for at øge kapaciteten

Lige nu er der ingen alvorlige røde lamper, der lyser hos GPV. Men når knapheden på enkelte områder opstår, så vil det lige så stille brede sig som ringe i vandet, lyder det fra topchefen.

- Lige nu taler man jo om, at det er nogle helt specielle komponenttyper, der er værst ramt. Men jeg tror, at mange ting er forbundne og med forskellige konsolideringer, så kan det komme til at ramme meget bredere, end vi har set tidligere, siger Bo Lybæk.

Elektroniksalget bragede af sted i store dele af verden i 2020, og det har været med til at presse kapaciteten. Og med forudsigelser om, at efterspørgslen igen vil sætte rekorder i 2021, så tror Bo Lybæk på, at alle har størst interesse i at holde værdikæden stram i alle led.

- Jeg er sikker på, at der bliver arbejdet ihærdigt rundt omkring på at skabe den fornødne kapacitet, siger Bo Lybæk.

- Der kan jo ikke gives nogen garantier i det her. Men hos GPV vil vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre leverancer til vores kunder, siger Bo Lybæk.

Vejle-baserede GPV er med afstand Danmarks største EMS-virksomhed og i top ti i Europa. I 2019 omsatte virksomheden for lige under 2,9 milliarder kroner og opnåede et driftsresultat (EBITDA) på 196 millioner kroner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126