23948sdkhjf

Succesfuldt projektsamarbejde giver lyst til mere

Fire sønderjyske virksomheder har med en millioner fra en EU-pulje afsluttet et succesfuldt samarbejde om IoT-teknologi som vej til energibesparelser. Nu vil de fortsætte samarbejdet i nye projekter.

Hvad får man, hvis man tager fire mellemstore virksomheder og 10,2 millioner EU-kroner? Svaret er i denne forbindelse fremtidens energispareråd baseret på Internet of Things-teknologi, der er udviklet i et innovativt samarbejde mellem nabovirksomheder i Sønderborg.

På Syddansk Universitet findes i dag en prototype, som har leveret lovende testresultater inden for Internet of Things (IoT)-styring af blandt andet gulvvarme, belysning og ventilation i bygninger.

Unikt samarbejde
Anlægget havde næppe set dagens lys, hvis ikke elektronikvirksomheden OJ Electronics i Sønderborg for fire år siden havde inviteret tre andre lokale virksomheder med i et usædvanligt innovationssamarbejde.

Med 10,2 mio. kr. fra EU’s Regionalfond i ryggen har OJ Electronics med 165 ansatte og de tre lokale partnere udviklet en unik løsning baseret på teknologi inden for IoT-styring.

Det har også styrket innovationsniveauet i virksomhederne og gjort dem markedsparate til en IoT-strategi. Undervejs har projektet i flere eksterne evalueringer fået ros for at have skabt et unikt innovationssamarbejde.

- Det har været nyt territorium for os at samarbejde på den måde, men vi har skabt et klart og tydeligt netværkssamarbejde, som binder os sammen i det lange løb, siger Finn Kähler, software development manager og projektleder ved OJ Electronics.

Innovationssamarbejdets deltagere:

OJ Electronics, Sønderborg, projektleder, producent af elektroniske produkter inden for ventilation og gulvvarmestyring.

Niko, Sønderborg, arbejder med lysstyring og belysning.

Damm Cellular Systems, Sønderborg, leverandør af private og sikrede radiokommunikationssystemer.

Automatic Syd, Broager, en af landets førende leverandører af el-tavler, styringer og automations-løsninger til industrien.

Ingen grænser
De fire virksomheder har budt ind med teknologi på hvert deres styrkeområde, og Syddansk Universitet har med AI (artificial intelligence) og machine learning bundet teknologien sammen i en demonstrator, hvor blandt andet CO₂-sensorer, tryk- og temperaturmålere, aktivitetssensorer og andre sensorer arbejder sammen.

Internet of Things er et område i rivende udvikling, og IoT-styringsløsningen kan få stor betydning for fremtidens husholdningsbudget, vurderer projektleder Finn Kähler.

- Cloud-løsningen kan for eksempel styre samspillet mellem en kalender og et mødelokale: Mødelokalet aflæser, at jeg skal til møde på et bestemt tidspunkt og sørger for, at der er åbnet for varmen, evt. luftet ud, at lyset og projektoren er tændt. Det skaber energioptimering og bedre komfort i dagligdagen, forklarer Finn Kähler.

Projektlederen tilføjer, at der i princippet ikke er grænser for, hvor IoT kan bruges.

Fra produkt til service
Partnervirksomhederne har løbende leveret innovation og forbedringer til prototypen, og alle virksomheder har oplevet, at deres produkter har fået en forhøjet, innovativ værdi i det samlede koncept. Innovationssamarbejdet har også haft indflydelse på virksomhedernes forretningsmodel, lyder det fra en af partnerne.

- Vi er gået fra at sælge produkter til at sælge produkter og services. Projektet har givet os en mulighed for at omtænke vores koncepter, og vi har brugt det til at komme i gang med innovativ udvikling af vores næste produkter. Vi har for eksempel altid haft fokus på teknologi til talekommunikation, men er nu også begyndt at arbejde med datakommunikation, fortæller Peter Ilasiaq Ruwald, Damm Cellular Systems.

Finn Kähler lægger ikke skjul på, at det kan være en udfordring for en virksomhed selv at drive et innovationssamarbejde, der løber over en årrække, hvor det samtidig er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Derfor har OJ Electronics trukket på ressourcerne og kompetencerne i Sønderborg Vækstråd og Energy Cluster Denmark.

I Finn Kählers øjne har IoT-projektet løftet innovationsniveauet i OJ Electronics markant.

- Vi har fået en saltvandsindsprøjtning og fremskyndet vores udvikling af IoT-baserede cloud-systemer og -produkter. Vi har øget vores kompetencer og viden inden for især design og opbygning af et cloud-system til IoT-produkter og i forhold til valg af de rigtige trådløse teknologier til vores enheder. Vi har nu en klarere vision for, hvordan man bruger machine learning i de næste generationer af vores produkter, siger Finn Kähler.

- Og vi er faktisk så glade for resultatet, at vi nu leder efter muligheder for at føre partnerskabet videre i et nyt projekt – nu med fokus på machine learning, siger Finn Kähler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079