Producent: UV-branchen mangler standarder og certificeringer
Der er brug for nye standarder og certificering af de mange UV-produkter, der i denne tid kommer på det danske marked. Det mener flere producenter, der er bange for, at produkter, der enten ikke virker eller er decideret farlige at bruge, vil ødelægge navn og rygte for alle UV-produkter på markedet.
UVC-lys virker
Siden corona-krisen brød ud i Danmark i marts er den bakterie og virus-dræbende teknologi med UVC lys for alvor blevet relevant i langt flere sammenhænge end tidligere, hvor det primært blev brugt eksempelvis i industrien, på hospitaler og i laboratorier.
Med udbredelsen af corona-virus har teknologien nu også fanget an i resten af samfundet, hvor en lang række producenter nu udvikler produkter henvendt til salg i eksempelvis uddannelsesinstitutioner, børnehaver og andre steder, hvor mennesker har berøring med de samme ting.
Og i de senest opdaterede retningslinjer fra Statens Serum Institut, så indgår UVC lys nu som en del af anbefalingerne i kampen mod corona-virus. Men det er et marked, der mangler standarder og certificeringer.
- Branchen som helhed mangler standarder. Og mange producenter mangler almindelig ordentlighed og viden om rette dosis og håndtering. Ellers lader vi dem, som med UVC-metoden tror, at de faktisk bryder smittekæder i eksempelvis plejesektoren og på uddannelsesområdet, i stikken. Og det kan vi som branche ikke være bekendt, siger Ulrik Lindkvist, der er CEO for CG Healthcare fra Vejle.
Hensyn til sikkerheden
Han og virksomheden har selv været hele den lange vej igennem for at skaffe dokumentationen for, at deres rensestation med UVC-lys har den rette lysstyrke og ikke mindst, at den udsætter elementerne for lyset i rigelig tid, så virus og bakterier bliver udskadeliggjort.
- Vi går ud og efterspørger standarder og certificering på det her område, fordi vi kan se, at lige om lidt bliver landet oversvømmet af producenter, der bare vil sælge en masse UV uden hensyn til hverken sikkerheden eller sundheden, siger Ulrik Lindkvist.
For at dokumentere effekterne fra UVC-pærer på eksempelvis corona-virus, kræves et såkaldt Kategori 2-laboratorium. Det kræver også en særlig tilladelse for at teste på patientprøver med coronavirus.