23948sdkhjf

Ny landsforening vil bremse dansk solcelleboom

Mandag bebuder borgerforeninger og andre grupper fra syv lokaliteter i Danmark etableringen af en ny landsforening mod solcelleparker på naturskønne og kystnære arealer.

’Bevar Danmarks kulturlandskaber’ hedder den ny forening, der lige nu har deltagelse af beboere fra områder berørt af solcelleplaner på blandt andet Samsø og Ærø og kommuner som Kolding, Norddjurs og Næstved. Det skriver Dagbladet Information.

Vreden blandt de lokale går særligt på ikke at blive hørt, når de store solcelleplaner rulles ud af udefrakommende selskaber.

- Det hele styres af private pengeinteresser og udviklere, der presser på. Som borger står man over for stærke kræfter, der på professionel vis bearbejder de kommunale myndigheder, der begejstres ved udsigten til at kunne opfylde deres 2030-forpligtelser på nem vis, lyder anklagen fra den nye forening, skriver Information.

Initiativet er udløst af, at solenergien pludselig står foran det helt store gennembrud i Danmark. Stærkt faldende priser på solceller gør det rentabelt at etablere solcelleparker på danske marker på kommercielle vilkår uden statsstøtte.

Ifølge Energistyrelsen er der allerede ti store solcelleparker i drift og hele 59 planlagt. Ni af disse planlagte parker er på over 100 megawatt, svarende til 238 fodboldbaner pr. anlæg.

Gennembruddet er godt nyt for den grønne omstilling. I dag står solenergien for beskedne tre procent af den danske elforsyningskapacitet, men om mindre end ti år venter Energistyrelsen en andel på 15 procent – og det er uden nye politiske initiativer. Selskaberne i branchen sætter ambitionerne endnu højere.

En af initiativtagerne til den ny forening er Heidi Printzen Christensen, formand i Foreningen til Bevarelse af Kulturlandskabet på Samsø, der bl.a. samler underskrifter mod en planlagt solcellepark på 64 hektar midt på øen.

- Små lokalforeninger bliver ikke taget alvorligt. Ved at stifte en forening på nationalt plan vil vi vinde ørenlyd og vise, at det handler om mere end, hvad den enkelte får udsigt til fra sin baghave, siger Heidi Printzen Christensen.

Som løsning foreslår foreningen, at man begynder at se den grønne omstilling som en fælles opgave, hvor alle bærer byrderne ligeligt.

- Brug de teknologier, vi har, så vi tilgodeser både klimaet og det samlede miljø. Indarbejd solceller i byggeriet, på de enorme ledige tagflader, og placér vindmøller på havet, lyder det fra foreningen.

Søren Hermansen, der i dag direktør for Samsø Energiakademi, taler om "en ulykkelig situation".

- Jeg kan godt forstå, at man finder det overvældende med sådan et stort anlæg uden for sine vinduer, men jeg synes, der mangler en sammenhæng. Man kan ikke både sig ja til grøn udvikling og nej til alle enkeltstående projekter, siger han til Information.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08