23948sdkhjf

Nyt projekt: Kan simple elektroder forhindre iltsvind i danske farvande?

En simpel elektrodeløsning kan vise sig være løsningen på at afhjælpe det iltsvind, om sommeren plager mange indre danske farvande.

På DTU Miljø vil forskere i de kommende år undersøge om elektroder placeret dels nær overfladen, dels ved bunden. Med et kabel forbindes den iltholdige overflade og den iltfattige bund.

- På bunden findes sedimenter af døde alger, planter og fisk. Når bakterier nedbryder det døde materiale, frigives elektroner, som reducerer iltmængden. Når der ikke længere er ilt til stede i sedimentet, vil bakterierne i stedet anvende sulfat, som i processen reduceres til svovlbrinte, der er meget giftig og kan medføre fiskedød, siger professor Stefan Trapp, DTU Miljø, der er ansvarlig for projektet, til instituttets hjemmeside.

Om iltsvind

Iltsvind opstår, når vandtemperaturen er høj, eller i områder med stor udledning af næringsstoffer fra bl.a. gødning og spildevand. Det skyldes, at bakterier nedbryder organisk materiale ved brug af ilt.

Kilde: DTU Miljø

- Ved hjælp af vores løsning med de nedsænkede elektroder og kabel kan bakterierne i stedet anvende elektroden (anoden) til at ”udånde” elektronerne i stedet for at bruge ilt eller sulfat. Elektronerne vil via kablet blive transporteret til katoden i overfladevandet. Indholdet af ilt er her stort, og derved undgås at anvende den sparsomme ilt, der findes nær bunden, siger Stefan Trapp.

Inden længe skal forskerne ud at afprøve løsningen i fjorde, der typisk rammes af iltsvind. Ideen er at lave en rig, hvor elektroder og kabler monteres i et gitter og sænkes i fjorden på et sted, hvor der er rolige strømforhold. Markeret med en bøje, vil man sikre, at anordningen ikke bliver sejlet ned.

Projektet er støttet af Villum Experiment, der har fokus på modige projekter med potentiale til at kunne ændre den måde, vi hidtil har arbejdet med væsentlige emner.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067