23948sdkhjf

Ny undervandsrobot skal spare offshore-industrien for trecifret millionbeløb

Nu skal softwareteknologien til en undervandsrobot, ACOMAR, flyttes fra et laboratorium på Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet Esbjerg ud i et virkeligt driftsmiljø i Nordsøen.

Det sikrer et tilskud på 15,4 mio. kr. fra den offentlige tilskudsordning Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), der støtter ny teknologi, som kan bidrage til Danmarks målsætninger inden for energi og klima.

Med støtten er teknologien således et skridt nærmere praktisk anvendelse i offshore-industrien, hvor den har til formål at afhjælpe et omfattende problem med marinebegroning på undervandskonstruktioner som vindmøllefundamenter eller olie og gas-platforme.

Marinebegroning belaster konstruktionerne i så høj grad, at de risikerer at blive ødelagt over tid. Hidtil har løsningen enten været at rense konstruktionerne manuelt eller overdimensionere dem i designfasen, så de kan holde til belastningen. Det er dog dyre løsninger, som hvert år koster industrien et trecifret millionbeløb. Målet er derfor at udvikle en fuldautomatisk undervandsrobot, som kan holde konstruktionerne fri for marinebegroning.

- Vi er meget begejstrede over, at EUPD ser et større potentiale i projektet, og at vi dermed har fået så stor støtte. Det gør, at vi nu kan løfte teknologien fra at være en prototype i laboratoriet til test i et reelt operationelt miljø, lyder det fra adjunkt og ph.d. ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet Esbjerg, Jesper Liniger.

Samarbejde mellem universitet og erhverv

I den indledende fase af projektet har fire specialestuderende fra Aalborg Universitet Esbjerg lavet forundersøgelser, som har dannet grundlag for det videre projekt. Det efterfølgende samarbejde omfatter Aalborg Universitet Esbjerg samt fem virksomheder i området, der alle beskæftiger sig med offshore-industrien, og er faciliteret af Energy Cluster Denmark:

- Projektet er et fremragende eksempel på vellykket innovation, hvor industriens store virksomheder sammen med SMV’er og videninstitutioner udvikler nye teknologiske løsninger på konkrete problemstillinger, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Den projektansvarlige virksomhed er SubCPartner, og de øvrige virksomheder tæller Siemens Gamesa Renewable Energy, Total E&P Danmark, Sihm Højtryk og Mati2ilt. SubCPartner ser et stort potentiale i samarbejdet og forventer, at projektet vil skabe vækstmuligheder og arbejdspladser:

- Vi sætter stor pris på samarbejdet mellem erhvervsliv og universitet. De studerende besidder snævre kompetencer, der ellers er svære at få adgang til – og på den anden side besidder virksomhederne viden og erfaring med det kommercielle marked, der gør projektet til virkelighed. Her kan Aalborg Universitet Esbjerg udfordre vantetankegange og finde nye løsninger, mens SubCPartner kan bidrage med sparring og rådgivning inden for undervandsarbejde samt bygge, teste og give adgang til markedet, siger CEO for SubCPartner, Tonny Klein, og fortsætter:

- Gennem årerne har vi nydt godt af det stærke samarbejde med universitetet, hvor vi blandt andet er aftagere af nyuddannede, og med dette projekt håber vi at kunne bidrage til at fastholde det innovative samarbejdsmiljø. Derudover håber vi at kunne skabe vækst og arbejdspladser i området ved at fokusere på et område, hvor vi forventer en stigende global efterspørgsel fremadrettet.

De fire specialestuderende fra Aalborg Universitet Esbjerg indgik et projektsamarbejde med SubCPartner i forbindelse med deres afgangsprojekt, som dog blev afkortet på grund af Covid-19. Efterfølgende valgte SubCPartner at fastansætte en af de studerende. Virksomhederne bidrager således også til at bygge bro mellem de studerende på universitetet og erhvervsliv.

- ACOMAR-projektet er et glimrende eksempel på, hvordan universitetet og det private erhvervsliv kan samarbejde om at løse fælles udfordringer. På universitetet ser vi en stor fordel i, at vi får lov til at udvikle ny, innovativ teknologi, som kan bidrage til at videreudvikle forskningen på området – og hos virksomhederne i offshore-industrien ser man til gengæld en fordel i at få løst et omfattende problem. Det er således en perfekt symbiose, forklarer Jesper Liniger, og fortsætter:

- Vi håber derfor, at endnu flere virksomheder fremadrettet vil få øjnene op for det store potentiale i at samarbejde med universitetsmiljøet. På den måde kan vi hjælpe hinanden med at blive både klogere, dygtigere og ikke mindst mere effektive.

Projektet løber over 2½ år og hedder ACOMAR (Auto Compact Marine Growth Remover) med et samlet budget på 26,1 mio. kr., hvor EUDP støtter med 15,4 mio. kr. og Aalborg Universitets andel heraf er 7,6 kr. De fire studerende har desuden tidligere i år modtaget en pris på 25.000 kr. fra Siemensfonden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093