EU slår ned ned på dårlige UV-lamper
Hvert år forhindre et samarbejde imellem EU landene farligt legetøj og andre produkter i at komme ud til forbrugerne. I år har helt nye produkter påkaldt sig opmærksomhed – nemlig produkter til beskyttelse mod corona.
Frem til 1. juli slog EU alarm hele 63 gange i forbindelse med ansigtsmasker, tre gange i forbindelse med overtræksdragter og tre gange om UV-lamper (håndholdte UV-lamper til desinfektion).
Produkterne var simpelthen for dårlige og levede ikke op til de sundhedsmæssige krav. Siden er der blevet gennemført 10 opfølgende tiltag i forbindelse med ansigtsmasker og ét i forbindelse med et hånddesinfektionsmiddel.
Det fremgår af en pressemeddelelse.
Stigning
Og i disse år stiger antallet af test og efterfølgende varslinger overfor farlige produkter. Det viser den seneste rapport fra Europa-Kommissionen, der taler om en stigning i antallet af varslinger på 10 procent det seneste år.
- Der bliver udført et rekordstort stykke arbejde for at beskytte forbrugerne mod farlige produkter og potentielle skader. Siden udgangen af sidste år er yderligere 75 produkter blev stoppet, siger Didier Reynders, kommissær med ansvar for retlige anliggender.
Farligt legetøj
Der er både tale om, at produkter trækkes tilbage fra detailhandlen, at de destrueres før de når ud til forbrugerne og at allerede solgte produkter tilbagekaldes.
I 2019 handlede 29 procent at alle sagerne om legetøj, mens 23 procent handler om motorkøretøjer. Derefter er der et dyk ned til den kategori, der omfatter tøj og modeartikler, som udgør otte procent.
Derefter følger en række kategorier med stort set ens varslinger. Det er blandt andet kosmetik, elektriske apparater og udstyr til børn.
Der foreligger endnu ikke statistik for 2020, men udstyr til Corona vil efter alt at dømme ligge højt på listen.
De typiske årsager til varslingerne er, at produkterne kan forårsagede skader (27 %) som f.eks. benbrud eller hjernerystelse. Kemiske bestanddele i produkter den næst hyppigste årsag (23 %) -efterfulgt af kvælningsrisici for børn (13 %).