23948sdkhjf

Medier: Nedlukning får dansk økonomi til at skrumpe 5,3 procent

Coronakrisen kommer til at ramme dansk økonomi hårdt i 2020.

Økonomien i Danmark skrumper med 5,3 procent i år grundet nedlukningen af samfundet. Det viser Økonomisk Redegørelse, som finansminister Nicolai Wammen (S) vil præsentere tirsdag klokken 12.

Det erfarer Børsen, Bloomberg og TV2 News.

- Det er et ganske markant fald, og det overgår faktisk det største fald, vi så under finanskrisen i 2009, siger cheføkonom hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen til Ritzau.

Arbejdsløsheden vil stige, og boligpriserne vil falde, viser redegørelsen desuden ifølge medierne.

I april kom Finansministeriet med en prognose for dansk økonomi. Den indeholdt tre scenarier. Disse bød på væksttab på mellem tre og seks procent.

Ifølge redegørelsen forventer regeringen dog et plus på fire procent på væksten i bruttonationalproduktet (bnp) næste år.

- Krisen kommer til at sidde i dansk økonomi i et par år, men i løbet af 2022 må vi vurdere, at vi er ude af det ud fra de prognoser, der ligger nu, siger Mads Lundby Hansen.

I redegørelsen bliver det estimeret, at de offentlige finanser i år vil lande på minus 7,2 procent. Det svarer til et hul i den danske statskasse på cirka 170 milliarder kroner.

Danmark er ifølge Mads Lundby Hansen begunstiget af, at der i de seneste år er blevet lavet en række reformer inden for blandt andet efterløn og dagpenge.

- Det er det største underskud siden begyndelsen af 1980’erne. Men her hører sammenligningen også op, for de offentlige finanser er i dag særdeles sunde.

- Ved udgangen af 2019 havde det offentlige en nettoformue på 143 milliarder kroner, siger han.

Allerede mandag meddelte Finansministeriet, at den danske stat har brug for en stor milliardindsprøjtning for at have penge til at betale de hjælpepakker, der er vedtaget under coronakrisen for at redde hårdt pressede virksomheder.

Samlet set har den danske stat brug for 294 milliarder kroner i finansiering i år. Det er 207 milliarder kroner mere, end forventningen var i slutningen af 2019, hvor coronapandemien ikke havde ramt verden.

- Behovet for ekstra finansiering skyldes særligt hjælpepakkerne i forbindelse med coronaepidemien, men også blandt andet ventede lavere skatteindtægter grundet de økonomiske konjunkturer, skrev Finansministeriet mandag.

Hjælpepakkerne står til at udløbe 8. juli. De giver blandt andet kompensation for løn til hjemsendte ansatte og virksomheders faste udgifter.

Hos Dansk Industri (DI) er man bange for, at krisen kan vise sig at være endnu større, end Finansministeriet har regnet sig frem til.

- Der er lukket for adgang til vores eksportmarkeder, og efterspørgslen falder drastisk, hvilket rammer danske virksomheder ekstremt hårdt, siger underdirektør i DI Morten Granzau.

- Vi skønner en samlet nedgang i eksportomsætningen på 170 milliarder kroner i år.

- Der er brug for en stærk politisk indsats for at understøtte dansk eksport, konkurrencekraften og de næsten 850.000 arbejdspladser, der er afhængige af den, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095