23948sdkhjf

Lønkompensation udebliver: - Vi har ikke lang tid tilbage

Teknologivirksomheden Wise Home var blandt de første til at søge lønkompensation, men pengene er endnu ikke kommet. Får vi ikke pengene, går vi konkurs, fastslår direktør Per Holst.

Direktør Per Holst fra teknologivirksomheden Wise Home i Ry sad klar ved tasterne, da Erhvervsstyrelsen åbnede muligheden for at søge lønkompensation for virksomheder, der er ramt af coronakrisen.

Det skriver DI Business.

- Vi søgte på dag ét. Men vi har endnu ikke set noget til pengene, siger Per Holst og tilføjer:

- Det er lidt underligt. Der var ikke mange i kø foran os. Og vi fik oplyst, at ansøgningerne bliver behandlet i den rækkefølge, de kommer ind.

Wise Home har ellers god brug for pengene.

Wise Home udvikler fugtmålere til blandt andet bolig- og ejerforeninger. Virksomheden er stiftet af Per Holst og Lasse S. Ebert i 2016.

- Vi har ikke lang tid tilbage som virksomhed. Får vi ikke pengene, går vi konkurs, siger Per Holst, der oplyser, at Wise Home har søgt lønkompensation for de fem montører, som virksomheden har sendt hjem, da det i kølvandet på nedlukningen af Danmark alligevel ikke har været muligt for montører at gøre deres arbejde.

En rivende udvikling
Den midtjyske virksomhed Wise Home var ellers inde i en rivende udvikling, før coronakrisen ramte.

Fra 2018 til 2019 var omsætningen vokset fra 850.000 kroner til 9 millioner kroner, og virksomheden, der lever af at gøre det nemmere at lave forbrugsregnskaber i etageejendomme, var vokset til 14 medarbejdere.

- Vi havde rigtig godt gang i den. Vi oplevede en kæmpe interesse for vores løsninger og havde indledt samarbejde med en række store danske virksomheder, fortæller direktør Per Holst til DI Business.

Banken vil ikke hjælpe
Men alt ændrede sig, da Danmark blev lukket ned som følge af coronasmitten. Wise Homes medarbejdere kunne ikke længere komme ud og installere målere, og fra den ene dag til den næste forsvandt al omsætning.

Det var derfor også med stor glæde, at Wise Home ansøgte om lønkompensation. Det ville gøre det muligt for virksomheden at klare skærene. Hvis altså bare pengene kom.

- Jeg ville være lykkelig, hvis jeg bare kunne få vished om, at vores ansøgning var behandlet, og at penge var på vej. Det ville også gøre det muligt for mig at gå i banken og søge om en forhøjelse af vores kredit. Som tingene er nu, er lønkompensation rent luft for os, siger Per Holst, der fortæller, at virksomhedens bank indtil videre ikke har været særligt interesseret i at hjælpe virksomheden.

Klogere energiforbrug
Går Wise Home ned, vil det ikke alene være et tab for virksomhedens 12 medarbejdere. Det vil også være et tab for Danmarks ambitioner om at mindske CO2-udledningen. Virksomhedens løsninger kan nemlig - ifølge Per Holst - bidrage til at sænke energiforbruget med 7,5 procent i etageejendomme, som der er mange tusinde af i Danmark.

- Vores sensorer gør det muligt at justere energiforbruget meget mere præcist. Det sikrer, at der ikke varmes unødigt op i tomme lejligheder, da sensorer kan justere for beboernes adfærd på en langt mere detaljeret måde, fortæller Per Holst.

Halvdelen har fået udbetalt kompensation
Ifølge de seneste tal fra Erhvervsministeriet har lidt over 25.000 virksomheder søgt om at få del i lønkompensationsordningen. Og af dem har 14.5000 enten fået udbetalt pengene eller modtager dem meget snart.

Det svarer ifølge ministeriet til, at cirka 57 procent af virksomhederne har fået lønkompensation. I alt er der udbetalt 2,7 milliarder kroner i lønkompensation til virksomhederne.

Erhvervsministeriets tal stammer fra den 23. april. Derfor kan der godt være kommet flere ansøgninger til – og flere virksomheder kan have fået udbetalt kompensation.

I Dansk Industri ser man gerne, at der bliver skruet endnu mere op for arbejdet med at gennemgå de indsendte ansøgninger om lønkompensation, fortæller direktør Kent Damsgaard.

- Det handler om liv eller død for nogle virksomheder. Kommer pengene ikke ind, så lukker virksomheden – og Danmark taber indtægter og arbejdspladser, siger han.

Penge på vej
I Erhvervsministeriet er man opmærksom på, at en del virksomheder går og venter på lønkompensation. Derfor vil ministeriet nu sætte ekstra fart i udbetalingerne, så næsten alle lønmodtagere, der er søgt kompensation for, får penge inden 1. maj.

Nyheden glæder Per Holst fra Wise Home.

- Det vil være en kæmpe hjælp for os, hvis vi får kompensationen nu, siger han.

 Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kilde: https://www.danskindustri.dk/di-business...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093