Linak fik uvurderlig robot-inspiration
Hos den alsiske producent af aktuator-systemer Linak forsøger man at bevare så meget produktion som muligt i Danmark.
Det skal blandt andet ske gennem automatisering, og virksomheden var derfor en oplagt kandidat til Robott-Net-projektet.
Virksomheden var med i det ene af to danske konsortier, der kom igennem nåleøjet, og fik lov at arbejde videre med sit robotprojekt sammen med eksterne eksperter.
Læs også: Her er de otte projekter i Robott-Net
Målet var at udvikle en en kollaborativ montagerobot, der kan bruges til lavvolumen produktion.
- Vi ville gerne bruge kollaborative robotter mere. Vi kunne se teknologien og kunne se, at den var interessant, og var også klar over, at den måtte kunne bruges til et eller andet rigtig godt. Men vi manglede at knække koden og finde ud af, hvor vi skulle sætte ind henne, og hvor vi skulle bruge den her teknologi, fortæller Bjarke Jørgensen, der er project engineer, digital production hos Linak.
Samling af spindel
Linak dannede en projektgruppe sammen med Danfoss, Kamstrup og Pehama Productions og blev parret med Teknologisk Institut og spanske Technalia.
Og det var ikke nogen helt enkel opgave, de kastede sig ud i.
- Vores aktuator-systemer består stort set alle sammen af en mekanisk spindel med en møtrik, der kører frem og tilbage. Det var samlingen af den her inderste spindeldel, som vi ville prøve at automatisere. Der var noget, der skulle plukkes, noget der skulle orienteres og noget der skulle skrues sammen - det var hele denne montageproces vi ville lave en case på at få automatiseret, forklarer Bjarke Jørgensen.
Udfordringen var indfødning
Casen viste sig dog hurtigt at give en del hovedbrud.
- Problemet var indfødning. Det er meget svært at finde ud af, hvor en metalspindel ligger nede i en metalkasse. Vision og lignende kommer meget hurtigt til kort, så i stedet for afprøvede vi nogle nye metoder til at føle os frem til, hvor spindlerne lå i kassen ved hjælp af en force-torque sensor, og på den måde få plukket ud af kassen, siger Bjarke Jørgensen.
Projektgruppen fik ikke knækket den oprindelige case, og Linak fik ikke en færdig løsning til montagerobot med hjem til Als.
Inspiration og erfaring
Til gengæld har samarbejdet med de to institutter og de tre andre virksomheder været en helt enestående læringsproces for Linak.
- Vi har fået en masse inspiration og en masse erfaring og fundet ud af, at det her med at erstatte montageprocesser én til én, som var den oprindelige ide med projektet, ikke er vejen frem. En kollaborativ robot er typisk langsommere end en operatør, så hvis man prøver at erstatte en operatør direkte, så mister man kapacitet, og det kan som regel ikke betale sig, forklarer Bjarke Jørgensen.
Han har taget arbejdet og erfaringerne fra projektet med sig tilbage og ud i dagligdagen, hvor jagten på automatiseringspotentiale forsætter.
- Selvom vi ikke fik noget helt specifikt ud af projektet, så har det givet os en masse erfaring og inspiration, og vi har efterfølgende været rundt i vores afdelinger for at sprede den erfaring til alle vores produktionsteknikere. Ved på den måde at dele vores viden på hele fabrikken får vi skabt en kultur, hvor mange flere er med til at lede efter nye automatiseringspotentialer. På den måde har vi nu fundet både små og store potentialer til kollaborative robotter i stort set alle vores afdelinger. Den tilgang er betydeligt mere effektiv end at udvikle noget ny teknologi eller en ny løsning, og derefter skubbe det ud i afdelingerne, siger Bjarke Jørgensen.
Nye robotter på vej
På baggrund af erfaringerne fra Robott-Net har han blandt andet udarbejdet en guide, som er blevet spredt til Linaks produktionsingeniører med retningslinjer for, hvad de skal kigge efter, når der skal findes potentiale for implementering af kollaborative robotter.
- Baseret på den gennemgang har vi fundet potentiale for 20-30 robotter mere, så pludselig tager det fart. Jeg kan ikke sige, at det er på grund af Robott-Net, at vi har fundet det her, men det bidrager til den fælles erfaring og den fælles måde at tænke kollaborative robotter på, lyder det fra Bjarke Jørgensen.