23948sdkhjf

EU's topvirksomheder skruer op for innovationen

De største virksomheder i Europa halter dog stadig efter konkurrenterne på verdensplan, viser en rapport fra EU-Kommissionen.
2011-udgaven af EU-Kommissionens resultattavle over virksomhedernes investeringer i forskning og udvikling viser, at de største EU-virksomheder på ny har øget deres F&U-investeringer betydeligt i 2010 - med 6,1 % - efter et fald på 2,6 % i 2009.

Dog viser tallene for de 1.400 største virksomheder i verden, at EU-virksomhederne som helhed halter bag efter de vigtigste konkurrenter i USA og visse lande i Asien, når det gælder F&U-vækst.

Medicinalindustrien fører an
Generelt var der tale om en positiv tendens i 2010, idet investeringerne på verdensplan steg med 4 % - et solidt opsving efter det fald på 1,9 %, vi oplevede i 2009. De 50 største virksomheder på verdensplan, når det gælder de samlede investeringer i forskning og udvikling, omfatter 15 EU-virksomheder, 18 amerikanske virksomheder og 13 virksomheder fra Japan.

To medicinalfirmaer fører an: Roche fra Schweiz (7, 2 mia. euro), fulgt af Pfizer fra USA (7 mia. euro). Volkswagen (6,3 mia. euro) ligger på sjettepladsen og er EU's største F&U-investor, fulgt af Nokia (nr. 11 på listen med 4,9 mia. euro), Daimler (nr. 13 med 4,8 mia. euro) og Sanofi-Aventis (nr. 14 med 4,4 mia. euro).

- Opsvinget i EU-virksomhedernes F&U-investeringer er et positivt signal, eftersom det er vores mål at skabe øget vækst og beskæftigelse gennem innovation i Europa. Men den omstændighed, at vi stadig halter bagefter visse konkurrenter på verdensplan viser, at vi er nødt til at forbedre vilkårene for virksomhederne yderligere i overensstemmelse med målene for innovation i EU. Det er derfor vigtigt, at Kommissionens seneste og kommende forslag om et enhedspatent, standarder, offentlige indkøb og risikovillig kapital vedtages og gennemføres hurtigt, siger Máire Geoghegan-Quinn, EU's kommissær for videnskab og forskning.

De amerikanske virksomheder klarede sig endnu bedre end EU's i 2010: deres investeringer steg med 10 % (efter et fald på 5,1 % i 2009). Virksomheder fra visse lande i Asien kunne fortsat fremvise en meget stærk vækst i investeringsniveauet, blandt andet 29,5 % for kinesiske virksomheder og 20,5 % for virksomheder fra Sydkorea. De 1.400 selskaber på resultattavlen havde over 40 mio. medarbejdere i 2010, 3 % flere end i 2009.

Vestas trækker læsset i Danmark
Over to tredjedele af F&U-investeringerne hos virksomhederne på resultattavlen kommer fra virksomheder i de tre største medlemsstater, og de tyske selskaber tegner sig for den største årlige vækst (8,1 %). Dette skyldes hovedsagelig bilproducenterne Daimler, Volkswagen og BMW. Væksten i F&U-investeringerne hos de britiske selskaber var 5,8 %, hvilket er tæt på EU-gennemsnittet, sammenlignet med 3,8 % for de franske selskaber.

I andre medlemsstater tegner nogle få enkelte store virksomheder sig for en høj andel af væksten i investeringerne. Der er blandt andet tale om Novo Nordisk (27,3 %) og Vestas (49,8 %) i Danmark og Banco Santander (56,3 %), Telefonica (16 %) og Amadeus (33,2 %) i Spanien.

Hurtigt voksende virksomheder som TomTom (Nederlandene) inden for elektronisk udstyr, Autonomy (UK) og Gameloft (Frankrig) i softwaresektoren samt Morphosys (Tyskland) inden for bioteknologi fremhæves som succeshistorier i betragtning af deres meget fine resultater i 2010.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094