Lodam kæmper mod hjerneflugten
Jobmulighederne er gode, men interessen for at arbejde og bo i Sønderjylland er ikke overvældende.
Sådan har advarslen længe lydt, og det har blandt andet fået Syddansk Vækstforum til at iværksætte en række projekter, der – populært sagt – skal lokke hjerner til området.
Ude på virksomhederne kæmpes der dog også i det daglige for at lokke kvalificeret arbejdskraft til.
Godt samarbejde med universiteterne
Et eksempel er Sønderborg-baserede Lodam Electronics, som benytter sig af flere forskellige taktikker i forsøget på at lokke især ingeniører til virksomheden, der oplever en massiv vækst i øjeblikket.
- Det er ikke nemt at få folk til at flytte til Sønderjylland, selv om vi egentlig gør meget for at promovere det. Vi har hele tiden to-tre mennesker beskæftiget med at rekruttere og brande, ligesom vi samarbejder med Aalborg universitet, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet, siger Kristian Strand, adm. direktør, til Electronic Supply.
Arbejdsløshed i bund
Regionen er pænt besat med flere store virksomheder, hvilket både er godt og ondt for Lodam Electronics, der placerer sig blandt de små med sine knap 65 ansatte.
Læs også: Lodam giver opskriften på vild vækst
- Jeg tror ikke, der er særligt stor arbejdsløshed blandt ingeniørerne hernede. Konkurrencen bliver ikke mindre, og selv om det er glædeligt, at virksomheder som Grundfos, Siemens Wind Power og Vestas investerer i Jylland, er det klart, at de kan støvsuge markedet for ingeniører, når de får en stor ordre, siger Kristian Strand med en tilføjelse om, at Lodam har sin berettigelse som en vigtig del af den lokale fødekæde også i forhold til de store virksomheder.
Konkurrerer ikke på lønnen
Det handler blandt andet om fleksibilitet samt muligheden for at specialisere sig. Der findes dog et enkelt punkt, hvor Lodam ikke indgår i budkrig med konkurrerende virksomheder.
- Vi er ikke lønførende, men ligger nok midt i feltet. Vores fokus er mere på den samlede pakke: frihed under ansvar, efteruddannelse, CSR, sponsorater, personalegoder og pension. Det tror vi mere på, understreger direktøren, som erkender, at kampen for at tiltrække arbejdskraft sommetider kan være op ad bakke.
Flytter ikke udviklingen udenlands
- Det går, men vi kigger da mod udlandet også. Noget af det, der ligger lavere i værdikæden, som eksempelvis printudlægning og driversoftware, kunne man godt lægge et andet sted. Vi har i forvejen lidt i Ukraine, mens al hardwareproduktionen ligger i Sydøstasien.
Læs også: Lodam giver opskriften på vild vækst
En egentlig udflytning fra Danmark er dog ingenlunde på tale.
- Vi tror på, at vores applikationsudvikling den skal vi have her, hvor vi har en masse know-how, fastslår Kristian Strand.