23948sdkhjf

Dansk robot-konsortium i spil til europæisk toppris

Blue Ocean Robotics er sammen med datterselskabet UVD Robots og med Odense Universitetshospital nomineret til Technology Transfer Award, som uddeles af euRobotics.

Prisen gives til en virksomhed eller konsortium, der kan kunsten at kombinere videnskab og vækst. Det danske trekløver er nomineret for den mobile desinfektionsrobot UVD Robots.

Og robotten er mere aktuel en nogensinde. Lige nu flyves danske desinfektionsrobotter fra UVD Robots i Odense med stor hast til de hårdest ramte områder af coronavirussen. Dermed hjælper denne opfindelse sundhedsmyndighederne med at dæmme op for smittespredning via mere effektiv desinfektion. Med ultraviolet lys kan UVD-robotterne ubemandet køre rundt og desinficere og dræbe virus og bakterier.

Denne opfindelse er født ud af et samarbejde mellem Odense Universitetshospital og Blue Ocean Robotics. Sammen satte de sig det mål at løse det problem, at alt for mange patienter får infektioner under en indlæggelse på et sygehus. Alene i Danmark er problemet så stort, at 50.000 patienter hvert år får en hospitalserhvervet infektion, og mere end 1.000 patienter dør som direkte konsekvens heraf.

I regi af et udbud fra Sygehuspartnerskabet startede professor og overlæge Hans Jørn Kolmos et samarbejde med Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics, og hans team om udvikling af robotten. Senere kom Per Juul Nielsen og hans team til, da samarbejdet gik fra udvikling over til kommercialisering.

Per Juul Nielsen er CEO i UVD Robots, der er et datterselskab til Blue Ocean Robotics, specialiseret i at udbrede UVD-robotterne til hele verden.

Parterne skabte en løsning, der kombinerer den nyeste teknologi inden for mobile robotter med et topmodul af ultraviolet lys. Løsningen blev testet på en afdeling, hvor høj hygiejne i den grad gør en forskel: Nemlig på OUH’s afdeling for børn med smitsomme infektionssygdomme. Det blev undersøgt, hvor effektivt man kunne eliminere hyppigt forekommende bakterier på afdelingen, ligesom selve navigationen og brugervenligheden blev vurderet. UVD-robotten kan eliminere 99,999 pct. af alle bakterier inden for 10-15 minutter på en patientstue.

Om det bliver konsortiet fra Odense, der løber af med sejren i konkurrencen om euRobotics’ Technology Transfer Award 2020, vil blive afgjort 4. marts på konferencen European Robotics Forum 2020 (ERF2020) i Malaga, hvor de nominerede konsortier hver især vil præsentere deres resultater med at få forskning bragt derud, hvor den gør en forskel både samfunds- og forretningsmæssigt.

euRobotics er en nonprofit organisation med base i Bruxelles. Dens mål er at sikre robotudvikling, der gavner både samfund og økonomi i Europa. De 250 medlemsorganisationer samarbejder med forsknings- og innovationsprogrammet SPARC, der har støttet robotudviklingen med et budget på 700 mio. euro fra 2014-2020. Lægger man de involverede private virksomheders investeringer oveni, lander det samlede budget på 2,8 mia. euro. euRobotics arrangerer hvert år European Robotics Forum.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094