23948sdkhjf

Klumme: Opfindere har brug for hjælp

Mange gode ideer og opfindelser går tabt på grund af manglende viden blandt opfindere.
Klumme af Bent Løkke, Amstrup Engineering.

Efter at have deltaget på opfinderforeningens stand på HI messen i Herning i uge 36, gik det op for mig, at rigtig mange opfindere aldrig får færdiggjort deres opfindelser.

Årsagen til dette skal findes i manglende viden blandt opfindere, som ikke har den nødvendige viden til at styre sine egne projekter fra ide til færdig produkt. Alt for ofte ender det med at opfinderen må opgive at færdiggøre sit projekt. Ikke fordi at ideen er dårlig, men på grund af manglende viden, eller dårlig vejledning fra konsulenter, som ofte tænker mest på at få deres del af kagen uden at tænke på helheden i projektet. Man kan søge om tilskud til sine projekter, men ofte er formen af tilskuddet ikke brugbart for opfinderen.

Opfinderforeningen i Danmark er en forening for opfindere, stiftet af opfindere, som selv har oplevet problemerne. Alt arbejde i foreningen er frivilligt arbejde. Det er således en helt uvildig forening, som sidder inde med en stor viden, om hvordan man får succes med sine opfindelser. Der afholder månedlige møder rund omkring i afdelinger i hele landet. Man kan således drage fordel af den viden som findes i foreningen.

Får man udtaget et patent, er det ikke nødvendigvis sikkert at opfindelsen er beskyttet. Der findes en del virksomheder både indlands og udlands, som ikke tænker så meget på, hvad der er rigtigt eller forkert, men nærmest kun tænker på, om opfinderen har den økonomiske formåen til at retsforfølge lovovertræderen.

- Vi mangler en eller anden form for patentpoliti, som kan sørge for at lovbrydere straffes, hvis man bryder eller stjæler et patent. Det ser ud til at der er en tendens til, at den som har flest penge på kistebunden, vinder retssagerne. Hvilket vil sige, at den lille opfinder hver gang bliver taber i det spil.

I opfinderforeningen er der flere eksempler på at den lille opfinder bliver frastjålet sit patent, og retssagerne kører i 20 - 25 år, og at opfinderen faktisk hver gang taber sagerne.

- Vi trænger virkelig til at få statueret et eksempel og få straffet lovovertrædere. Hvis ikke det snart sker, kan vi desværre blive nødt til, at anbefale opfindere om at glemme alt om patenter. Det er vel ikke lige det vi har brug for. Især ikke nu i krisetider, hvor vi har ekstra brug for at være innovative, og komme først med nye opfindelser.

Læs også: Pas på patenterne!
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063