23948sdkhjf

Grønne magneter sparer energi for millioner

Danske forskere og virksomheder er godt på vej med en grøn magnet, der kan reducere strømforbruget på sygehusene. Samtidig åbnes op for helt nye eksportmarkeder.
Meget tyder på, at grønne magneter kommer til at afløse elektromagneter i fremtidens partikelacceleratorer, der blandt andet bruges til strålebehandling af kræft. En grøn magnet kan reducere energiforbruget med 75 procent eller mere og spare sygehusene for millioner af kroner på elregningen. Det viser de første resultater af et treårigt forskningsprojekt.

- Til partikelacceleratorer anvendes i dag tonstunge elektromagneter til at styre de bittesmå atomare partikler i strålingen. Disse magneter er store energislugere, og der er et stort behov for at finde et mere miljøvenligt alternativ. Igennem det seneste år har vi arbejdet med at udvikle en grøn magnet, der kan reducere strømforbruget drastisk og dermed også driftsudgifterne, siger Ole Balling fra Aarhus School of Engineering.

En kostbar behandlingsform
Den største ulempe ved partikelterapi til behandling af kræft er, at udstyret til brug for bestråling er meget stort og meget dyrt både i anskaffelse og drift.

- Et partikelterapianlæg fylder det meste af en fodboldbane og indeholder en ring af magneter, der skaber ioniserende stråling. Disse magneter bruger enorme mængder af energi, og det er med til at gøre behandlingsformen meget kostbar, siger Ole Balling.

Aarhus School of Engineering har i løbet af det seneste år arbejdet med at udvikle en ny type energibesparende magnet i projektet Green Magnet i samarbejde med blandt andet virksomhederne Danfysik A/S og Sintex A/S og Institute for Storage Ring Facilities ved Aarhus Universitet.

- Hvis vi kan erstatte de energislugende elektromagneter med permanente magneter kan vi sætte helt nye standarder for energiforbruget i partikelacceleratorer. Og vi er godt på vej. De simuleringsforsøg, vi allerede har gennemført er meget lovende, siger Ole Balling.

Partikelacceleratorer, som anvendes til kræftbehandling i dag, er baseret på elektromagneter, som kører på strøm. Et anlæg indeholder typisk 20 til 30 magneter, og hver magnet forbruger i løbet af sin levetid på cirka tyve år for mere end fem millioner kroner strøm.

Kan blive eksporteventyr
Også projektets industrielle parter har store forventninger til de fremtidige kommercielle muligheder på det globale marked.

- Den nye, grønne magnetteknologi rummer et kæmpe potentiale for energibesparelser og reduktion af driftsudgifter. Efterhånden som teknologien udvikles, vil den komme til at sætte dagsorden på både eksisterende og nye markeder over hele verden, siger Bjarne Roger Nielsen, administrerende direktør i Danfysik A/S, som producerer avancerede partikelacceleratorsystemer til det meste af verden.

I løbet af det kommende stykke tid skal projektets parter udvikle de første demonstrationstyper af grønne magneter. Danfysik A/S regner med allerede ved udgangen af næste år at sælge de første eksemplarer til forskningsbrug.

Der går endnu nogle år med beregninger, simuleringer, tests og godkendelsesprocedurer, før magneterne kan tages i brug til kræftbehandling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094