23948sdkhjf

100 mio til unge danske forskere

Ni lovende forskere ved danske universiteter har modtaget bevillinger på næsten 100 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet på sin hjemmeside.

De ni forskere, der til sammen har modtaget de 13,4 millioner euro svarende til små 100 millioner kroner, fordeler sig med tre på DTU, tre på KU, to på AU og en enkelt på SDU. Bevillingerne fra Det Europæiske Forskningsråd er de såkaldte Starting Grants, som uddeles til talentfulde yngre forskere. For at opnå bevillingerne kræves ifølge forskningsrådet opfindsomhed, risikovillighed og banebrydende forskningsidéer.

De ni forskningsprojekter strækker sig over så forskellige emner som søskendes betydning for social mobilitet, totaludvindelse af fosfor fra gylle og slam og hvordan mad fra skove kan afhjælpe hungersnød.

På DTU tilfalder bevillingerne tre forskere fra henholdsvis Energi, Bioengineering og Fotonik, der hver har modtaget en bevilling på 1,5 millioner euro svarende til godt 11 millioner kroner.  

Energilagring og frekvenskamme

Her skal Søren Bredmose Simonsen fra DTU Energi forske i lagring af elektricitet fra vedvarende kilder i elektrolyseceller, der kan konvertere for eksempel vindkraft til kemiske brændstoffer. Teknologien er egentlig velkendt, men for nuværende ikke konkurrencedygtig, og der er brug for at få mere viden om processerne i cellerne

Minhao Pu fra DTU Fotonik vil udvikle optiske frekvenskamme på en hidtil uset skala. En optisk frekvenskam er et instrument, som skaber meget korte lyspulser ved hjælp af en laser og kan måle bølgelængder ned til 15 decimalers nøjagtighed. Den høje nøjagtighed gør, at de kan finde anvendelse i for eksempel atomure og GPS-enheder. Grunder pris, størrelse og strømforbrug er deres brug dog som hovedregel begrænset til laboratorier, men dette projekt sigter mod at udvikle en optisk frekvenskam på chip-skala.

Endelig vil Andreas Laustsen fra DTU Bioengineering udvikle bioteknologisk fremstillet modgift til slangegifte. WHO anslår, at 5,4 millioner mennesker hvert år bliver bidt af giftslanger, og ud af dem får 2,7 millioner slangebidsforgiftning.

Det Europæiske Forskningsråd har i alt evalueret 3.106 ansøgninger til 2019 ansøgningsrunden for de såkaldte Starting Grants, der gives til forskere i starten af deres karriere. 408 forskere på tværs af Europa har modtaget en bevilling til at sammensætte et forskningsteam og føre deres projekter ud i livet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063