Ordreindtaget boomer hos Gomspace
Den nordjyske producent af nanosatellitter sparkede til salget i årets andet kvartal, men en storkundes fald har kostet koncernen dyrt, og driftsresultatet er stadig blodrødt. Det viser selskabets delårsrapport, der netop er offentliggjort.
Ordreindtaget blev mere end fordoblet i årets andet kvartal, og landede på 61,7 millioner sammenlignet med 30,1 millioner svenske kroner i perioden 2018. Omsætningen voksede i perioden med 25 procent fra 41,8 millioner i 2018 til 52,2 millioner i indeværende års andet kvartal, mens driftsresultatet er faldet markant fra – 26,7 millioner sidste år til – 42,3 millioner svenske kroner i år.
Ser man på årets første seks måneder er omsætningen vokset med 3 procent, mens ordreindtaget er 71 procent højere end i perioden sidste år, og ifølge CEO Niels Buus er der god grund til at bevare optimismen i Nordjylland.
- Investeringerne i det generelle rummarked er fortsat store, og vi ser stadig nye startups, der sigter mod at skabe satellitkonstellationer. Vi ser også, at det statslige marked viser tegn på fremtidig vækst. Mange lande er ved at formulere nationale rumstrategier, der inkluderer nanosatellitter til videnskabeligt eller sikkerhedsmæssigt brug, skriver Niels Buus i kvartalsrapporten.
Storkundes problemer har kostet
Træerne vokser dog ikke ind i himlen hos Gomspace, der det seneste år har været gennem hele tre fyringsrunder. Dermed er antallet af ansatte faldet fra 230 til 150 svarende til en nedskæring på 35 procent. Det skyldes, dels at ordreindtaget i årets første måneder var lavere end ventet, dels at storkunden Sky and Space Global har været ramt af alvorlige vanskeligheder, og ikke har kunnet skaffe penge til at leve op til sin aftale med Gomspace.
Det har også betydet, at Gomspace har fjernet aftalerne med Sky and Space Global fra sin ordrebog, selvom Niels Buus understreger, at der stadig forhandles med koncernen. Sky and Space har været satellitproducentens største kunde, og trods kvartalets store ordreindgang trækker det dybe spor i ordrebogen, der sidste år udgjorde 703 millioner svenske kroner, men i dag er faldet til 118 millioner.