23948sdkhjf

Undervandsrobot kan tælle søstjerner og måle biomasse

Med specialudviklede sensorer og et særligt undervandskamera har forskere fra DTU fundet en ny måde at holde øje med søstjerner i muslingeopdræt på.

Søstjerner kan være et stort problem for muslingeopdræt, men fremover kan opdrættere slippe for at sende dykkere i vandet, når der skal holdes øje med mængden af søstjerner under linerne. Nu kan den opgave nemlig udføres af en robot.

Det er et af resultaterne fra det DTU Aqua-ledede projekt Sentinel, som snart afsluttes efter to års forskning og udvikling. Projektet har udviklet en platform med laserkamera, HD lavlyskamera og sensorer, der kan måle henholdsvis temperatur, tryk og turbiditet (gennemsigtighed i vandet). Det oplyser universitetet på sin hjemmeside.

- Sentinel er en helt ny og specifik applikation, som kan bruges i kombination med et særligt undervandskamera og en robot, som blev udviklet i et tidligere DTU-projekt. Kameraerne er langt mere følsomme, og giver bedre undervandsbilleder end normale undervandskameraer. De kan lære at genkende former som f. eks. søstjerne, og ved hjælp af 3D-rekonstruktionsmetoder kan applikationen også udregne biomasse af f.eks. muslinger, forklarer projektleder Patrizio Mariani, DTU Aqua. 

Flere anvendelsesområder

Det er dog ikke kun søstjernetælning, den nye applikation kan hjælpe med. Patrizio Mariani peger på en række andre anvendelsesområder, hvor robotter kan overtage opgaver, der er vanskelige, tidskrævende eller risikable for mennesker at udføre.  

Det drejer sig om overvågning af bure og havbund i og omkring havbrug, undersøgelse af skibsbunde og undersøgelser af mængder og typer af affald i havet, ligesom applikationen kan bruges til eksempelvis at overvåge giftige gopler i områder med badestrande.

- Men der er ikke en, unik løsning. Det er nødvendigt at udvikle og designe både robotten og sensoren til de enkelte problemer, man ønsker at løse. Det vi har gjort i Sentinel-projektet er at vise, at det kan lade sig gøre, siger Patrizio Mariani. 

Sentinel-projektet er et samarbejde mellem DTU Elektro, DTU Compute og DTU Aqua. Det er støttet af A/S D/S Orient’s Fond.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135