Mikroskopisk mikrochip giver danske forskere gigantisk fremskridt
Et hold forskere ved Københavns Universitet har opfundet mikrochip, der ikke fylder mere end en tiendedel af et menneskehår. Men sin mikroskopiske størrelse har chippen potentiale til at kunne skaleres op og nå den kapacitet, som en kvantecomputer eller et kvanteintegreret netværk kræver, og det bringer Danmark med helt i front af kvantekapløbet. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.
- Det er et virkelig stort resultat, selvom chippen er meget lille, siger adjunkt Leonardo Midolo, som de seneste fem år har arbejdet mod netop dette resultat.
Sammen med sine medforskere Camille Papon og Xiaoyan Zhou har Leonardo Midolo opfundet en ny type mikrochip, der kaldes en nanomekanisk router. Routeren er i stand til at udsende fotoner med kvanteinformationer og dirigere dem i forskellige retninger inde i en fotonisk chip.
Den nanomekaniske router kombinerer dermed to forskningsområder, der ikke tidligere har været kombineret, nemlig nanomekanik og kvantefotonik.
- At bringe disse to verdener sammen er en måde at skalere teknologien op på. I kvantefysikken er det en udfordring at skalere systemerne op. Lige nu kan vi sende enkelt-fotoner afsted, men vil vi kunne gøre mere avancerede ting med kvantefysikken, så skal systemerne skaleres op, og det kan vi gøre på sigt med vores opfindelse. Vil du bygge kvantecomputeren eller kvanteinternettet, har du ikke bare brug for en foton, du har brug for en masse af dem, som du kan forbinde til hinanden, forklarer Leonardo Midolo
Forskningen er udført i Quantum Photonics Group på Niels Bohr Instituttet, som er en del af Center for Hybrid Quantum Networks.