23948sdkhjf

Beskyttelse mod vandrende strøm udskydes på ubestemt tid

Et projekt til 5,3 millioner kroner, der skulle beskytte mennesker mod elektrisk stød på Københavns Hovedbanegård, bliver nu udskudt på ubestemt tid. Det skriver Ingeniøren.

Ifølge mediet skyldes udsættelsen, at pengene i stedet bliver inddraget til at finansiere en budgetoverskridelse på en stationsombygning i Ringsted.

Projektet er et af en række jernbaneprojekter til i alt 325 millioner kroner, der over hele landet er blevet udskudt på ubestemt tid, fordi prisen på ombygningen af Ringsted Station er steget fra 440 til 730 millioner. Hvor de fleste af de udskudte projekter handler om sporfornyelse, drejer projektet på hovedbanegården sig om at forhindre elektriske stød fra ældre kørestrømsanlæg ved hjælp at såkaldt potentialudligning.

- I tilfælde af fejl kan manglende potentialudligning få fatale følger. Potentialudligning er den sikkerhed, der skal gøre, at folk i tilfælde af fejl ikke får elektrisk chok, indtil strømmen kan afbrydes. Og hvis ikke strømmen kan afbrydes, som hvis afbryderen er blokeret, så har man altså kun potentialudligningen som beskyttelse, siger Ernst Boye Nielsen, mangeårig specialist i sikkerhed i elektriske anlæg til Ingeniøren.

Banedanmark kalder dog selv potentialudligningen for en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

- Alle installationer i Banedanmarks kørestrømsanlæg er jordet, således at deciderede fejlstrømme registreres og afbrydes øjeblikkeligt, så risikoen for stød minimeres. Potentialudligning er en ekstra udbygning af sikkerheden med det formål at forhindre, at vagabonderende strømme fra kørestrømsanlægget vandrer over i nærliggende konstruktioner,« skriver Banedanmark til mediet.

Ingeniøren beretter desuden om en ulykke, der skete for mindre end et år siden. Her fik en entreprenøransat kraftigt stød via et kloakdæksel ved den gamle Lillebæltsbro på grund af netop vandrende strøm, og ifølge Ernst Boye Nielsen er denne ulykke eksempel på, hvorfor potentialudligningen er vigtig. Hos Banedanmark vurderer styrelsen imidlertid, at det ikke er farligt at udskyde arbejdet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109